От началото на пандемията от държавния бюджет в подкрепа на

...
От началото на пандемията от държавния бюджет в подкрепа на
Коментари Харесай

За седмица бюджетарят Ананиев изстреля нагоре пандемичните разходи с 1 млрд.

От началото на пандемията от държавния бюджет в поддръжка на хората и бизнеса са дадени 6,1 милиарда лева, заяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев на среща с премиера Бойко Борисов. Срещата на Бойко Борисов с част от министрите от кабинета в оставка беше излъчена на страницата на Борисов във Facebook, съобщи Българска телеграфна агенция. Припомняме, че на чуването си в Народното събрание на 21 април финансовият министър съобщи, че от началото на пандемията до края на март 2021-а страната е изхарчила 5,1 милиарда лв. за справяне с последствията от Covid-19.

Според днешните думи на министър Ананиев за предходната година за битка с пандемията и помощ на бизнеса и семействата са изхарчени 4,1 милиарда лв., което е равно на 3,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Те са равни на недостига за предходната година на касова основа, което удостоверява, че в случай че я нямаше пандемията, ние щяхме да сме единствената страна в Европейски Съюз, която щеше да приключи 2020 година с уравновесено бюджетно салдо,допълнил финансовият министър.

Мерките в бюджета за поддръжка на семействата, поради пандемията са общо 2,2 милиарда лв., като от тях 1.2 милиарда лв. са дадени предходната година и един милиард лв. - тази година. Мерките за поддръжка на бизнеса са 2,3 милиарда лв., от които предходната година са изхрачени 1,9 милиарда лв. и 400 млн. лв. през 2021 година. Мерките за органите за държавното ръководство са 1,6 милиарда лв., от които предходната година - един милиард лв., и 600 млн. лв. - тази година, сподели финансовият министър.

" Бюджетарят ", както го назовават сътрудниците му, е взел участие в съставянето на всички държавни бюджети от 1998 година до момента.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР