От началото на месеца влезе в сила наредба, която ограничава

...
От началото на месеца влезе в сила наредба, която ограничава
Коментари Харесай

Доц. Дурхан Салиев: Спирането на старите коли в центъра на София няма да доведе до очаквания ефект

От началото на месеца влезе в действие разпоредба, която лимитира влизането в центъра на София на най-старите коли. Забраната важи за колите с бензинов мотор, създадени преди 1996 година и за тези с дизелов, създадени преди 2002 година.


Въглеродният отпечатък, който оставят колите е голям, в случай че се счете интервала от производството му до неговото привършване като автомобил, сподели пред Радио София доцент доктор инж. Дурхан Салиев от катедра „ Двигатели, автомобилна техника и превоз “ в Техническия университет.

„ Но въздействието, което оказват в околната среда, в градовете, може да се каже, че е една минимална част от всички останали замърсители, в случай че приказваме за въглероден окис и въглероден двуокис “, изясни доцент Салиев.

Той даде образец с изследване отпреди няколко години, което демонстрира, че в огромните градове в Европа, в това число и в София, замърсяването от превоз е към 17% от общото замърсяване.

„ Това е нещо, което не се счита да оказва толкоз съществено въздействие. Друг е въпросът, че макар минималното замърсяване на фона на останалите замърсители – 17% е малко, само че въпреки всичко има и частици, които съществено повреждат здравето, макар дребния им % “, добави доцент доктор инж. Дурхан Салиев.

По думите му, не може да се чака огромно усъвършенстване в качеството на въздуха, в резултат на въведената възбрана, която лимитира влизането в центъра на града на остарели коли.

„ Не е въпросът да ограничим хората да пътуват, а да им създадем условия. Ако създадем по този начин, че пътуването да се прави с допустимо минимум прекъсвания, то тази мярка в един миг, ще се окаже, че може да отпадне. Когато автомобилът престоява, той отделя друго количество нездравословни излъчвания, а когато форсира, това е режимът на работа на мотора с вътрешно горене, в който се отделят най-вече нездравословни излъчвания. Ако успеем да създадем условия на придвижване, които да подсигуряват най-малък брой прекъсвания – „ зелени талази “, координираме ли светофарните уредби по подобен метод, че да имаме минимум прекъсвания, ще решим една голяма част от казуса със замърсяването “, посочи доцент Салиев.

Според него, с цел да оставят хората колите, би трябвало да са основани условия за прелъстителен градски превоз.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР