От началото на месеца в сила влезе ново увеличение на

...
От началото на месеца в сила влезе ново увеличение на
Коментари Харесай

Турция вдига драстично таксите за проливите

От началото на месеца в действие влезе ново нарастване на таксите за прекосяване през Босфора и Дарданелите. Данъците и другите взимания от всеки кораб се повишават от 4,08 на 4,42 $ на звук, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Анадолската организация. 
Тарифите започнаха да се качват предходната година, откакто 39 години години преди този момент не бяха пипани. Преди две седмици, когато бе обявено следващото покачване, турският министър на превоза Абдулкадир Уралоглу изясни, че до 2022 година за пренос на 10 000-тонен транспортен съд са се плащали 3200 щатски $, по-късно - 16393, а от 1 юли 2023 година сумата ще е 17 760.
С този фрапантен скок Турция усилва постъпленията си във валута. Но и фрапантно удря морския бизнес на близките страни, в това число България. Нашите корабни, кораборемонтни и пристанищни класи няколко пъти търсиха подпомагане от българските управляващи и евродепутати, само че без резултат. Положението им се усложнява и от глобите против Русия.
Таксите за проливите са регламентирани в конвенцията от Монтрьо от 1936 година Според българските браншови организации Турция няма право едностранно да ги подвига, а и следва посредством тях да покрива само навигационните си разноски. Югоизточната ни съседка обаче счита към този момент да ги индексира всяка година от 1 юли. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР