От началото на годината до края на май българите, които

...
От началото на годината до края на май българите, които
Коментари Харесай

Средно по 3,8 млн. евро на ден са пратили в България емигрантите през май

От началото на годината до края на май българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на околните си тук над 1 милиарда лева Това демонстрира информация на Investor.bg в данните за платежния баланс, оповестени ежемесечно от Българската национална банка (БНБ).

Конкретната сума е 506,9 млн. евро, което е със 6,8 млн. евро повече от същия интервал за предходната година, когато емигрантите са пратили в България 500,1 млн. евро.

Само за май постъпленията са близо 117 млн. евро., което е най-високото равнище от началото на 2018 година Това прави приблизително по 3,8 млн. евро дневно.

Петият месец обичайно е най-силен и през последните няколко години. През май 2017 година гастербайтерите са изпратили 115,3 млн. евро.

Сънародниците ни зад граница още веднъж се подреждат до топ вложителите в страната. По данни на Българска народна банка директните задгранични вложения в България по предварителни данни нарастват с 5,6 млн. евро за май 2018 година, при нарастване с 62,2 млн. евро за май 2017 година За януари – май 2018 година директните задгранични вложения в страната са в размер на 120,5 млн. евро (при 291,4 млн. евро за януари – май 2017 г.).

Основните прехвърляния на българите не престават да идват от Съединени американски щати, Испания, Италия, Англия и Гърция, където живеят най-вече българи и все по този начин се употребяват най-вече за погасяване на битови сметки, заеми, опазване на здравето, обучение и разнообразни покупки.

Както към този момент неведнъж сме писали, тази статистика (за паричните потоци от емигрантите) не е напълно точна, тъй като парите, които идват от българите, работещи в чужбина, в действителност са много повече от отчитаното от Българска народна банка, защото тук не се включват донесените пари в брой, а също така Българска народна банка регистрира единствено преводите над 2 500 евро.

Така или другояче данните са показателни за това какво е действителното положение на българската стопанска система (основно движена от потреблението) и до каква степен страната ни е привлекателна дестинация за вложения. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР