От началото на декември газовата връзка с Гърция вече е

...
От началото на декември газовата връзка с Гърция вече е
Коментари Харесай

България може да си осигури не само газова диверсификация, но и да е важен транзит към други страни

От началото на декември газовата връзка с Гърция към този момент е натоварена на 80% от потенциала, единствено два месеца след стартирането ѝ при започване на октомври. И скоро евентуално натоварването ще се усили, защото неотдавна Румъния контракти доставки на газ през зимата от Азербайджан, като се чака този газ също да мине през газовата връзка с Гърция, а след това през България да стигне до Румъния през Трансбалканския газопровод.

Така че единствено месеци след изграждане на газовата връзка, тя към този момент е запълнена с газ, на инат на прогнозите, че няма потребност от тази тръба.

И това е единствено началото.

След към година би трябвало да бъде подготвен и терминалът за полутечен газ в Александруполис с потенциал 5.5 милиарда куб.м. газ годишно, в който България е акционер. Този терминал ще се употребява от България и други страни от района, надлежно ще изисква спомагателен потенциал на газопроводите сред Гърция и България. Така че ускорено би трябвало да се работи за уголемение на потенциала на газовата връзка сред Гърция и България, а по опция и нарастване на потенциала на остарелия газопровод сред двете страни.

В момента върви и пазарен тест за уголемение на Трансадриатическия газопровод, който придвижва азерски газ. Когато се случи това уголемение, България би трябвало да е подготвена с нараснал потенциал, с цел да поеме част от спомагателния газ.

Междувременно, би трябвало да се работи по газовата връзка със Сърбия, както и по отвесния газов кулоар, контрактуван сред Гърция, България, Румъния и Унгария.

Има капацитет и за планове с Турция, която също има терминали за полутечен газ.

Въобще, централното състояние на България на Балканите е добра причина страната да си обезпечи освен диверсификация на доставките, само че и да транзитира газ във всички направления.

Текстът е оповестен от Георги Ангелов в неговия профил във Фейсбук. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР