От началото на април Националният статистически институт започва провеждането на

...
От началото на април Националният статистически институт започва провеждането на
Коментари Харесай

Статистическият институт ще проведе ново Наблюдение на домакинските бюджети

От началото на април Националният статистически институт стартира провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани семейства.

Наблюдението е годишно и е включено в Националната статистическа стратегия за 2023 година. В него ще вземат присъединяване 3060 семейства от цялата страна, определени на инцидентен принцип, които са разграничени в три подизвадки от по 1020 семейства. В интервала април – юни семействата от всяка подизвадка се включват поредно в Наблюдението на домакинските бюджети. Всяко домакинство взе участие в проучването четири пъти в границите на дванадесет месеца на ротационен принцип.

По време на своето присъединяване семействата попълнят дневници за получените приходи и направените разноски през настоящия месец, както и информация за нерегулярните приходи и направените разноски за предходните два месеца, когато не са взели участие директно в проучването.

Наблюдението се реализира с присъединяване на анкетьори, които при първото си посещаване в семействата се легитимират със служебна карта и показват писмо от ръководителя на Националният статистически институт. Анкетьорите са задължени според Закона за статистиката да пазят в цялостна загадка получената от тях информация. Предоставените от семействата персонални данни ще бъдат събирани, обработвани и съхранявани единствено и само за производството на статистическа информация.

Опазването на тайната на данните, тяхната отбрана и потреблението им извънредно за статистически цели е обезпечено от наредбите на Общия правилник за отбрана на персоналните данни, Регламент (ЕО) 223/2009 по отношение на европейската статистика, Закона за статистиката и Закона за отбрана на персоналните данни.

Наблюдението на домакинските бюджети е главен източник за приемане на систематизирана информация за приходите, разноските и потреблението на популацията в страната, която е нужна за създаване на разнообразни политики и ограничения в обществената сфера. Подобни проучвания се организират във всички страни от Европейския съюз и в редица страни по света. Евростат от време на време употребява данните от проучването за съпоставяне сред страните – членки на Европейския съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР