От началото на 2026-та битовите абонати да закупуват необходимата за

...
От началото на 2026-та битовите абонати да закупуват необходимата за
Коментари Харесай

От 2026 г. всички ще купуваме ток на борсови цени

От началото на 2026-та битовите клиенти да закупуват нужната за семействата им сила по цени на свободния пазар, предвиждатпромени в Закона за енергетиката, представени от БНР.Предложението е част от условията за либерализация на пазара, което съгласно проектите, би трябвало да стане на два стадия.

Първият стадий би трябвало да стартира от следващата година, заяви в изявление за Радио Стара Загора заместник-председателят на непрекъснатата комисия по енергетика към Народното събрание Радослав Рибарски.

Основното тук е, че ролята на НЕК като публичен снабдител отпада. Енергодружествата ще купуват по цени на свободния пазар, а по-късно ще оферират на контролирания, по цени, избрани от Комисията за енергийно и водно контролиране, изясни Рибарски.

Заместник-председателят на ПК по енергетика към Народно събрание не чака смяната в първия стадий от отварянето на пазара да докара до по-високи цени на силата за битовите консуматори още при започване на 2024-та година. Причините: цената на тока е към този момент избрана от КЕВР, пазарите все още се успокояват, а разликите в цената в цената на силата сред свободния и контролирания пазар няма да е за сметка на енергийните дружества и ще заплаща през Фонда за енергийна сигурност.
Вторият стадий от отварянето на пазара, което ще подсигурява цялостната му либерализация, би трябвало да започва от началото на 2026-та година. Това допуска, че силата, нужна на семействата ще би трябвало дасе купува на борсови цени от потребителите. За това обаче занапред ще трябват законови рамки и дефиниране на понятието " цялостна либерализация ", уточни Рибарски.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР