От началото на 2018 г. близо 8 000 безработни се

...
От началото на 2018 г. близо 8 000 безработни се
Коментари Харесай

Близо 8 000 безработни са се възползвали от услугите на Центровете за заетост

От началото на 2018 година близо 8 000 безработни се възползваха от новите услуги на Центровете за претовареност и обществено подкрепяне (ЦЗСП), основани по план "Услуги "Лице в лице " на Министерство на труда и обществената политика с партньорството на Агенция по заетостта и Агенция за обществено подкрепяне. Това оповестиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Целта на тези услуги е още по-ефективна поддръжка на дълготрайно безработните в превъзмогване на трудностите при търсенето и започването на работа.

Услугата "Семейно трудово консултиране " се ползва пилотно от началото на годината в 8 ЦЗСП в страната, за обезпечаване на интегрирана сложна услуга за цялото семейство на дълготрайно безработните и поддръжка на всеки от членовете му в сходство с съответните потребности. През първото полугодие на годината такава услуга е предоставена на 290 фамилии с 737 членове. Като резултат от взаимната работа на екипите на ЦЗСП 202 души от тези фамилии са устроени на работа, 59 са включени в образование, 515 са получили услуги за интензивно държание на пазара на труда - включване в Ателие за търсене на работа, психическо подкрепяне, работа с кейс-мениджър и други.

17 ЦЗСП в общини с висок % на дълготрайно безработни дават от началото на годината още една сложна интегрирана услуга - изнесени приемни на ЦЗСП, където мобилни екипи от чиновници на ЦЗСП оферират на място услуги за претовареност и обществено подкрепяне. Създадените изнесени приемни в страната са 64 и обслужват 78 обитаеми места, като през първите шест месеца на годината със съдействието на мобилните екипи на ЦЗСП 456 лица са постъпили на работа, 18 са включени в образование, 414 са получили услуги за интензивно държание на пазара на труда, се показва в известието.

От началото на юни 2018 година във всички 73 ЦЗСП в страната е въведена и услугата "Споразумение за интеграция в претовареност ", предоставяща сложна интензивна поддръжка на дълготрайно безработните, обект на обществено подкрепяне.

Само за един месец от въвеждането на услугата са подписани 6 531 съглашения с безработни. С цел превъзмогване на бариерите пред интеграцията в претовареност 291 души са ориентирани към услуги от други институции. В резултат от даването на сложна интензивна поддръжка 650 дълготрайно безработни са постъпили на работа, 147 са включени в образование, 891 са получили услуги за интензивно държание на пазара на труда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР