От момента, в който датата за доставки на ракетите С-400

...
От момента, в който датата за доставки на ракетите С-400
Коментари Харесай

Пясъчният часовник започна да работи

От момента, в който датата за доставки на ракетите С-400 в Турция от Русия, съответства с приключването на периода, който Съединени американски щати дадоха на Турция, с цел да направи стъпки обратно и да се откаже от покупката, " стартира да работи пясъчният часовник ".

Едно от последните изказвания за С-400 бе направено от генералния шеф на съветската държавна корпорация Ростех Сергей Чемезов. Той означи: " Всичко е наред. Мисля, че след два месеца ще стартираме да доставяме ракетите. Авансовото заплащане е направено, завършен е заем. Парите по заема са изхарчени, техниката е създадена. Плюс това сме завършили с образованието ".

От това изказване следва, че първата доставка на съветски ракети ще бъде при започване на август.

На процедура по същото време бе обявено, че Съединени американски щати дават на Турция краен период до 31 юли, с цел да се откаже от системите С-400. Заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати Елън Лорд съобщи, че в случай че Турция не промени решението си, тя ще бъде изключена от програмата за изтребителите Ф-35, турските военнослужещи, които се образоват в Съединени американски щати в границите на програмата, ще бъдат експулсирани и турските компании няма да могат да вземат участие в програмата.

Освен това изпълняващият длъжността министър на защитата на Съединени американски щати Патрик Шанахан написа писмо с сходно наличие до турския боен министър Хулуси Акар, в което предизвести Анкара, че пазаруването на С-400 ще направи Турция прекомерно подвластна от Русия от стратегическа и икономическа позиция.

По този метод декларираната дата за доставките на ракетите и крайният период, избран за отвод от тях, бяха обявени на процедура едновременно.

След като несъгласието на Съединени американски щати да продадат ракети " Пейтриът " на Турция се насложи върху гнева й поради опита за държавен прелом на 15 юли 2016 година, Анкара форсира доближаването с Москва и взе решение да купи от руснаците системи за противовъздушна защита (според турските управляващи зад провалилия се пуч стои живеещият в Съединени американски щати мюсюлмански просветител Фетхуллах Гюлен; Турция упорства за изгонването на Гюлен от Съединени американски щати - бел. ред.). В края на 2017 година сред Турция и Русия бе подписано съглашение за сума от 2,5 милиарда $ и Турция направи предплатено заплащане.

И оттогава Съединени американски щати пробват да оказват напън върху Турция, с цел да я накарат да се откаже от пазаруването на С-400, като употребяват закани и шантаж. Първоначално Вашингтон възпламени жълта светлина за продажбата на " Пейтриът " вместо алена, само че откакто не съумя да получи стремежи резултат от този ход, Вашингтон сложи на масата коз под формата на изключване на Турция от програмата за изтребители Ф-35.

Ф-35 не са единственият коз на Съединени американски щати. През 2017 г, бе признат законът за противопоставяне на съперници на Америка посредством наказания (CAATSA), предусещащ налагане на наказания на физически и юридически лица, които имат нещо общо с разузнаването или с отбранителната промишленост на Русия. Законът планува налагане на наказания на всяка страна, която купува доста количество оръжия от Русия. Освен оръжейно ембарго глобите може да включват и стопански ограничения.

Съединени американски щати настояват, че в случай че системите С-400 бъдат ситуирани в Турция, секретните технологии на Ф-35 и конфиденциалните данни, свързани с тях, може да попаднат в ръцете на Русия.

Главната причина (за недоволството на САЩ) обаче е следната: пазаруването на съветските ракети се прави оценка като смяна на стратегическата ориентировка на Турция.

При тези условия Турция в границите на към два месеца ще би трябвало да вземе извънредно значимо решение. Или тя няма да се откаже от съглашението за ракетите и ще рискува рецесията със Съединени американски щати да се задълбочи, или ще направи стъпки обратно, само че този път ще би трябвало да се сблъска с реакцията на Русия, с която тясно си сътрудничи в доста сфери.

Що се отнася до опитите за намиране на " златна среда " като пазаруване на С-400 без потреблението им или изпращане на С-400 в друга страна, към този момент е незнайно по какъв начин Съединени американски щати или Русия ще се отнесат към това.

Има още един едва евентуален вид: Русия може да хвърли на Турция " избавителен пояс ", като отсрочи или анулира доставката на ракетите, само че несъмнено да го направи при изискване, че бъде платена доста висока цена. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР