От момента на своето формиране Каспийско море ту е било

...
От момента на своето формиране Каспийско море ту е било
Коментари Харесай

Кога ще пресъхне Каспийско море?

От момента на своето образуване Каспийско море ту е било на ръба да пресъхне, ту е преливало, само че в този момент учени предизвестяват, че в случай че световното стопляне продължи със същите темпове, от северната част на най-голямото езеро на планетата няма да има и диря в околните 75 години, оповестява ScienceaAlert, базирайки се на данните от ново проучване.

Според група американски учени през последните две десетилетия водите на Каспийско море постепенно се изпаряват поради покачването на температури, в резултат на климатичните промени.

 Оформил се като езеро преди към 5,5 милиона години вследствие на тектонично издигане и спад на морското ниво, този воден басейн е пресъхвал и се е пълнил още веднъж няколко пъти до в този момент, като има случаи, в които е достигайки до долното Поволжие.

Според новото проучване, оповестено в Geophysical Research Letters, дневник на американския геофизичен съюз,нивото на Каспийско море спада с 6,72 см всяка година от 1996 година насам.

Ако понижението на водата продължи, езерото скоро ще спадне под своя исторически най-малко, подложен през 1977 година (29 м под морското равнище), сигнализират учените от екипа, воден от откриватели от Университета на Тексас в Остин.

След този огромен спад, водата в езерото постепенно се повишава още веднъж през идващите няколко години. Сега обаче учените се тревожат, че в случай че водата в езерото още веднъж спадне тя няма да се възвърне. През последните 20 години Каспийско море е станало с 1.4 метра по-малко, като главният провинен за това е световното стопляне, съгласно геофизици от Русия, Съединени американски щати, Франция и Азербайджан, основали климатичен модел на измененията на равнището на Каспийско море. Ако наклонността продължи, до края на XXI век Каспийско море ще пресъхне.



Водното равнище на Каспийско море се трансформира мощно през последните 3000 години, то се издига и пада в рамките на цели 15 метра. Тъй като Каспийско море е безотточен басейн, равнището на водата в него зависи единствено от три основни фактора: количеството на преваляванията, скоростта на изпарение и речния приток. Моделът, отчитайки тези параметри, може да предскаже много сполучливо действителните стойности на равнището на водата в Каспийско море през идващите 37 години - до 1995 година повишаващи се, а по-късно - понижаващи се. Учените употребяват данни от спътника GRACE, който започва през 2002 година за премерване на гравитационното поле на Земята, и данните на четири наземни станции (червените точки на картата):



Учените свързват засушаването на Каспийско море с растежа на междинната годишна температура в региона на езерото - през последните 20 години тя се е повишила с цялостен градус.

Изследователите не са си сложили за задача да създадат точна прогноза, само че все пак климатичните модели демонстрират много плашещи резултати - в случай че световното стопляне не спре през идващите 75 години от плитката северна част на Каспийско море няма да остане нищо.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР