От моите 50 години 28 прекарах в Интер и това

...
От моите 50 години 28 прекарах в Интер и това
Коментари Харесай

IL CAPITANO на 50 - типът от изчезваща порода, който направи крос преди сватбата си

" От моите 50 години 28 прекарах в Интер и това беше привилегия. Тези, които минават през клуба, постоянно се сещат с наслада за Интер и желаят един ден да се върнат. Управлението може да се сменя, само че не би трябвало да губим своята еднаквост, по тази причина се боря. Усещането за семейство, което вдишвам от първия ден тук. Семейство, което устоя на компликациите и пораства дружно ", това съобщи Хавиер Санети, кой дълги години носи " синьо-черния " екип на " нерадзурите ", а също по този начин и капитанската лента на клуба.

Днес той има празник - 50 години, само че е все по този начин предан на клуба и работата. Всъщност, в негова чест фланелката с №4, която носи в продължение на дълги години, е извадена от приложимост от управлението на " Змията ".

" Винаги ще нося Интер в сърцето си. Дори и да нямам роля в клуба, аз не мога да смъква тези цветове от себе си ", призна аржентинецът.

Южноамериканската легенда на " нерадзурите " не пропусна да засегне и други тематики, които вълнуват тифозите към днешна дата.

" Лукаку? За това, което Интер направи за него, чакахме друг вид държание като експерт, само че и като мъж. Всеки има право да върви където пожелае, само че беше задоволително да го каже в точния момент. Никой не е по-голям от клуба и когато градиш тим, постоянно би трябвало да преценяваш кого вкарваш в съблекалнята.

Индзаги? Главното му качество е спокойствието. Спокойствие в сложните моменти. Силата да не се съмняваш в работата си и да продължаваш да настояваш. Джиджи Симони (б.а. - беше треньор и на българския ЦСКА) имаше това успокоение, това качество го имат мощните.

Лаутаро? Той направи първите си стъпки тук със примирение. Радвам се за пътя на Лаутаро. Той би трябвало да затвърди водачеството си с още по-голяма отговорност, само че има възприятие за принадлежност и знае по какъв начин да дава образец. Това прави един капитан, кара обстоятелствата да приказват ", показа Санети, оставил трайна следа в сърцата на почитателите на Интер.

Пример

Аржентинецът, родом от Буенос Айрес, е образец за себераздаване и преданост, анес той продължава да е пример. Хавиер Санети бе " идеалният футболист ", който всеки треньор в света би желал да има. Да го развъди по 11 и сложи на терена на всяка една позиция в своя отбор.

Той играе за гранда от Милано от 1995 година и е негов капитан от 1999 година Санети е клубна легенда за Интер с 857 мача във всички шампионати, от които 614 в Серия А и 162 в интернационалните. Хавиер е взел участие на две международни шампионати. За " албиселесте " има 145 участия, пред него са единствено Лиенол Меси (175) и Хавиер Масчерано (147).



" Гаучото " през днешния ден е вицепрезидент на клуба, с който постоянно ще бъде асоцииран - Интер. И гледа мачовете от ложите на " Сан Сиро ", още веднъж прилежно вчесан, постоянно грациозен и с усмивката на човек, който не поставя изпитание да прави това, което прави. На терена бе същият - тичаше нормално най-вече от всички 22-ма в мача, а косата му запазваше безупречния си тип. Не личеше да се е задъхал или изпотил. И по този начин - две десетилетия.
Футболист и човек от изчезващ тип с неговата преданост към клуба от Милано, с отдаденост до придирчивост или даже фанатизъм. И с типа на " прилежното дете на фамилията " - фланелката, прибрана в гащетата и като че ли в никакъв случай не нацапана. Изгладен, подреден като възпитаник, който майка му приготвя за учебно заведение, до момента в който яде филия, намазана с масло и сол.

Началото

Хавиер Санети израства в пристанищната област на града – Док Суд. Учи и работи по едно и също време, като оказва помощ на татко си в зидарството, а паралелно с това разнася мляко и работи в бакалията на братовчед си, като не подценява и пристрастеността си към футбола. Започва да играе футбол на терена в предградията на града и персонално се грижи за поддръжката на игрището.

Историята на Хавиер Аделмар Санети е поучителна, а скоро ще влезе в прашасалите книги като нещо, окончателно отминало в играта. Екипът с черните и сините линии като че ли не бе на тялото, а на душата му. Сменяше го единствено няколко пъти в годината с различен, отново раиран - в небесносиньо и бяло на Аржентина.

Санети е легенда през днешния ден, само че историята му надалеч не стартира по този начин.

Роден в фамилията на зидар и чистачка в Буенос Айрес преди тъкмо половин век. За него и брат му единственото избавление от мизерията е футболът. На 16 може да стане експерт в Индепендиенте, само че отклонява предлагането да подпише контракт, с цел да приключи учебно заведение.

Така желаят родителите му. През това време тренира с юношите на клуба и работи на две места, с цел да даде принос за нещо на масата вкъщи. В 4:00 часа става всяка заран, с цел да разнася мляко с братовчед си Родолфо, а когато свърши промяната му, отива при баща на обекта и му оказва помощ в зидането, и строителните работи. Следобед и по здрач е време за футбол.

На 18 Индепендиенте към този момент не го желае, а той подписва с надалеч по-скромния Атлетико Тайерес от Кордоба, надалеч от вкъщи. Там изиграва сезон във втора лига, в който е титуляр в 33 мача като опорен халф. Вкарва и един гол. Вижда го Банфийлд - тим от елита, където записва 66 мача за два сезона и попада в полезрението на Европа. Някъде там легендата Даниел Пасарела му дава и фланелката на Аржентина за първи път, едвам 21-годишен.

" Той е неотклонен, в очите му има огън ", споделя селекционерът.

Три месеца след Мондиал 1994 и неуспеха там, Аржентина, която е сломена от България (0:2) в последния мач от груповата фаза на конкуренцията на планетата, е изменен тим с доста млади играчи. Един от тях е Санети, който дебютира против Чили за успеха с 3:0.

Европейска случка

През лятото на идната година Масимо Морати прави първите си прехвърляния като нов притежател на Интер. Най-първата от покупко-продажбите е за едно хлапе от Банфийлд. Хавиер идва в Милано, носейки футболните си обувки в дребна чантичка като ръчен багаж. Отказал е да ги пусне в багажа на самолета. Да е сигурен, че ще стигнат. Педантичен, деликатен и внимателен, компетентен какъв брой е значимо да успее във футбола.



На първия лагер и открита подготовка, тифозите питат кое е това момче. Хавиер е вчесан като студент и пристъпва леко страхливо, още веднъж носейки обувките си в ръка. Спомня си през днешния ден, че тогава един ентусиаст го е показал и е споделил, че му наподобява образно на Джачинто Факети - легендата на Интер от 60-те и 70-те.

Следват две десетилетия изрядност и перфекционизъм, а почитателите мъчно биха разкрили фрагменти с дуел на Интер, в който той да е играл едва и да не се е раздавал на терена.

През тези две десетилетия италианската преса безусловно скучаеше към персоналния му живот - чист като сълза, като фланелката му.

Едни си потеглят, само че той остава

За този интервал в клуба, преди да се откаже през 2014-а, Санети смени 17 треньори. Носи лентата на ръката си от 1999-а - 15 години! Не мина в различен европейски клуб. Започна на 22 в Интер, приключи на 41.

Единственият случай, в който " Джузепе Меаца " го видя ядосан, бе през 1997-ма, когато Рой Ходжсън го смени минути преди дузпите против Шалке в реванша от финала за Купата на УЕФА. Много искаше да бие дузпа. Но излизайки, очевидно гневен, прегърна сменящия го Никола Берти, подаде ръка и на Ходжсън, макар че очевидно му се искаше да го удари. Такъв бе - предан на тима, болно упорит да му помогне. В оня 21 май " нерадзурите " завоюваха в постоянното време с 1:0 след късно попадение на Саморано, вкарал мача в продължения. При наказателните удари " кралскосините " означиха четири удара от бялата точка, против единствено един на домакините и трофеят отлетя за Гелзенкирхен.

Санети надмина върха на Джузепе Бергоми за най-вече мачове с екипа на Интер в Серия А още през 2011-а (завърши с 615). Изигра общо 858 дуела с фланелката на гранда от Милано, а в кариерата си е излизал на терена в професионални срещи 1123 пъти.



Само двама вратари - Роджерио Сени и Питър Шилтън, както и Кристиано Роналдо напълно неотдавна, имат повече мачове от него в цялата история на футбола! Ще го мине и Меси, който е на 10 зад него. Но други няма.

Константа и в аржентинския народен отбор, като от 1994-а до 2011-а облече екипа 145 пъти. Спечели всичко в играта на клубно равнище - пет трофеи на Италия, Шампионската лига, Купата на УЕФА, 4 пъти Купата на Италия.



Не спря да тича по десния фланг до последния си мач и не спря да снове от защита до офанзива. Дори и на 41 години. Жозе Моуриньо сподели за него, че не е естествен човек, откакто на 36 години продължава да има най-хубавите индикатори кондиционно в Интер.

Противникът и другар от Милан Паоло Малдини го назовава " най-големият благородник измежду противниците ми ", а Интер му даде пост на вицепрезидент, който единствено той може да реши по кое време да напусне. Доживот. Безсрочен ангажимент.

Най-истинската история, характеризираща този извънредно необичаен и като че ли изчезващ тип образец измежду футболните звезди, споделя брачната половинка му Паула, с която са гаджета от възпитаници.

" На сватбата разменихме пръстени и имаше час, до момента в който стартира тържествената част с гостите. Хавиер ме попита напълно съществено, дали ще имам нещо срещу да иде да направи крос през това време! "

Да, той не спираше да тича и сигурно даже сега може да изиграе мач за Интер в Серия А, в случай че клубът се окаже в затруднено състояние. Наричаха го Вечния, поради това, че като че ли никой не можеше в миналото да си показа Интер да излиза на терена и той да не е там, най-отпред с флагчето на клуба в ръка и лентата.

Наричаха го и Двигател, Трактор, Булдозер - тъй като не се спираше пред нищо. Перпеетуум мобиле. Вечен мотор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР