От много години чуваме слухове, че турският президент Реджеп Тайип

...
От много години чуваме слухове, че турският президент Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Анализ: Пред Ердоган стои критично предизвикателство

От доста години чуваме клюки, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на прага на гибелта. Всъщност преди 10 години, в случай че не и повече, значим западен чиновник, който познава Турция от близко, съобщи, че турският президент е " тежко болен " и че гибелта му е единствено въпрос на време.

Всяка седмица някой " вътрешен човек " твърди, че разполага с последни данни за здравето на Ердоган. Посланиците в Анкара намират това за занимателно, тъй като все се появяват хора, които с огромна сигурност декларират, че имат " братовчед на непосредствен другар, чийто шурей лекувал Ердоган след солиден инсулт ".
 Ердоган се проваля в стопанската система, считат съвсем две трети от турците Ердоган се проваля в стопанската система, считат съвсем две трети от турците
Почти 2/3 от турските гласоподаватели считат, че държавното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган се оправя зле с стопанската система, сочи прочие..

И въпреки всичко Ердоган е още тук. Очевидно е по-зле и се оправя с някои медицински проблеми, само че към момента е тук и продължава да бъде главният състезател в турските каузи. По-скорошните клюки и произлизащите от тях интриги в Двореца обаче демонстрират, че вървим към нова епоха. Всички, както в Големия замък, по този начин и отвън него и неговия двор, се приготвят за идващия ден.

Пред Ердоган стои сериозно предизвикателство, с което би трябвало да се оправи: Той няма сигурен метод да напусне сцената. Както постоянно отбелязва един водач на страна от Източното Средиземноморие, " той се е възкачил там, гледа ни високомерно от горната страна, само че няма стълба, по която да слезе ". В една естествена страна той би могъл да загуби идващите избори и безшумно да се прибере вкъщи. В днешна Турция това ще бъде доста мъчно.

Има значима част от популацията и елита, които са потърпевши и желаят да си отмъстят. Онези, които сега управляват дълбоката страна, няма просто да предадат властта, нито ще разрешат на други да се ровят из досиетата, търсейки скелети в дрешника. Ердоган, фамилията му и тези, които ги заобикалят, са наясно с това. Те ще се борят да оцелеят до изборите през 2023 година, когато и в случай че те се проведат.

Стабилна и предсказуема Турция е най-хубавият сюжет за Гърция - подобен, който обслужва гръцките ползи. Кризите нормално настъпват, когато едната или и двете страни минават през интервал на продължителна неустойчивост. Гърците, парадоксално, се намират на траектория без явни и сложни трудности пред нея.
 Ердоган и Байдън измислиха метод да затоплят връзките Ердоган и Байдън измислиха метод да затоплят връзките
Президентите на Турция и Съединени американски щати Реджеп Тайип Ердоган и Джо Байдън се договориха за основаването на общ механизъм за възстановяване и развиване...

В Анкара обаче залогът е огромен. Никой не знае точния развой на взимане на решения, ролята, която може да изиграе хардлайнерът, министър на защитата Хулуси Акар, или кой може да сметне за потребна рецесията с Гърция и Кипър. Има опитни гръцки дипломати, които считат, че Ердоган минава през сложен интервал и това е опция да се подписа договорка с него. Има и други, доста повече, които считат, че към този момент е невероятно да се договаря с него и приканват към нерешителност през идващите няколко месеца. Въпрос на избор.

----------------------------------

Алексис Папакелас, " Ахвал Нюз "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР