От много години българското електронно управление е бизнес проект –

...
От много години българското електронно управление е бизнес проект –
Коментари Харесай

Заплашваният от Киро министър: Електронното управление е бизнес проект със секретни поръчки

От доста години българското електронно ръководство е бизнес план – не се гледат ползите на страната, не се гледа постигането на ползите на жителите на страната в електронното ръководство, а усвояването на пари по редица планове. Това сподели министърът на електронното ръководство Александър Йоловски в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.
Йоловски изрази неразбиране от това, че в цивилния бранш, какъвто е електронното ръководство, е имало секретни публични поръчки.
„ За миналите 4 години на национално равнище има така наречен секретни публични поръчки в осведомителните технологии на стойност към 140 млн. лева, от които извънредно необичайно е, че 52% са били изразходени от структурата на моето министерство сега. Това е доста необичайно “, разяснява Александър Йоловски.
По думите му доста ясно би трябвало да спрат всички секретни поръчки в българското електронно ръководство.
„ Много ясно би трябвало да спрат всички секретни поръчки в българското Ай Ти, що се касае до българското електронно ръководство “, акцентира министърът. Според него в българското електронно ръководство има задоволително финансов запас, само че този запас не се харчи както би трябвало.
„ Моята позиция като министър е компактно да застана зад това страната да получава това, което е поръчала “, съобщи Йоловски. По думите му, когато се прави електронно ръководство, се търси успеваемост и резултатност на разноските, само че това не се реализира, тъй като „ стеснен кръг компании имат достъп до търговете, на които се закупува оборудването и софтуерът “.
„ Не мога да кажа дали има корупция, рушвети или нередности, само че сигурно, когато се употребяват лимитирани процедури по Закона за отбрана на класифицираната информация, доста дребен брой компании имат достъп до тези търгове и тогава даже не е ясно какво купува страната. “
„ Каквото би трябвало, където би трябвало, съм споделил “, разяснява министър Йоловски в отговор на въпрос има ли подплатени с доказателства подозрения за осъществявани нередности при възлагане на поръчките.
„ Атакуван съм по редица въпроси, по които дигитализацията в действителност върви. Много от тематиките, по които ние осъществяваме триумфи в министерството, в действителност има противоположна офанзива от страните, които са наранени “, съобщи министърът и даде образец за такива тематики с извинителните бележки на учениците и с електронните предписания в системата на опазването на здравето.
Прокуратурата към момента проверява, сподели Йоловски във връзка делото, формирано по негови изказвания, че му е оказван напън от Кирил Петков и Божидар Божанов.
„ Това е тематика, към която в действителност би трябвало да се придържаме към формалните мнения, защото е доста щекотлива и прокуратурата би трябвало да излезе със съответното умозаключение. Не бих могъл да предположа, само че сигурно тематиките, които аз повдигам, са част от систематичните проблеми на българското електронно ръководство “, уточни министърът, запитан дали мисли, че делото „ стои на трупчета “.
„ Това е тематика, която зависи от премиера и от вицепремиера. Нека 6 март да не е вододел на електронното ръководство. Аз работя с небосвод държавната стратегия, която не свършва на 6 март “, сподели Александър Йоловски в отговор на запитване дали ще остане министър след ротацията.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР