От Министерството на околната среда и водите заявиха, че на

...
От Министерството на околната среда и водите заявиха, че на
Коментари Харесай

От Министерството на околната среда обвиниха Ревизоро в лъжи и заиграване със страховете на хората

От Министерството на околната среда и водите обявиха, че на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро в ефира на bTV в четвъртък, са погрешни и уронват престижа на ведомството. Димитров съобщи, че България може да бъде глобена с към 2 милиарда лева поради погрешно изразходвани средства по Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС), укори наследника си на поста Асен Личев поради множеството уволнения на шефове на басейнови дирекции и съобщи, че в доста обитаеми места в страната българите пият нечиста и мътна вода.

Ето какво пишат от Министерство на околната среда и водите в отговор:

При встъпването си в служба, министърът на околната среда и водите Асен Личев получи в наличието на новия политически кабинет от предшественика си единствено джойстик за камера от по този начин наречения Координационен център, а не информация за положението на министерството и документите с които Емил Димитров твърди, че е сезирал прокуратурата за злоупотреби по ОПОС. За сигналите и злоупотребите се разбра от журналистическо следствие. Не дават отговор на истината и изказванията, че господин Димитров устно е „ предизвестил “ министър Личев за тях.

По мотив внушенията, че министър Асен Личев е възстановил на работа уволнени от предшественика си лица поради злоупотреби, министърът е безапелационен, че не е бил осведомен за злоупотребите, както и че би трябвало да се следва презумпцията за непорочност, а точно, че всеки е почтен до доказване на противното. В този смисъл, при доказване на злоупотреби и/или закононарушение, отговорните би трябвало да понесат своето наказване по закон, по прилика с ареста на някогашен министър и зам.-министър на околната среда и водите.

Твърдението на Емил Димитров за това, че предстоящите европейски средства по Плана за възобновяване и развиване са „..свързани с екология и доста хора са се наточили да взимат пари оттова и са си създали планове.. “, дава отговор на въпроса, дали не са налице ползи и домогвания на разнообразни политически кръгове до Министерство на околната среда и водите сега.

На уеб страницата на Министерство на околната среда и водите са качени документи, които потвърждават че на директно послушание и управление на Емил Димитров са били Оперативна стратегия „ Околна среда “, Дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “, Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда и дирекциите на националните паркове. В този смисъл не е допустимо той да не е знаел с цялостни детайлности какво се е случвало в подопечните му структури. На уеб страницата може да намерите и заповедите за погашение на в допълнение заплащане за реализирани резултати /ДВПР/ на чиновници по ОПОС за последното тримесечие на 2020 и първото на 2021 година, и други документи, показващи противоречиви резултати освен съгласно публичните упования.

Не одобряваме заиграването със страховете на хората по една от най-чувствителните тематики за качеството на питейната вода. Твърдението, че сега сънародници в посочени от Емил Димитров райони на страната пият „ нечиста “ и „ мътна “ вода, не дава отговор на истината. Това е освен аморално, само че и показва противоречиви знания в региона на водите, които са неделима част от работата на Министерство на околната среда и водите.

Министерство на околната среда и водите даде и информация за настоящото положение на следните язовири:

По отношение на водоснабдяването на области Монтана и Враца:

Язовир „ Среченска бара “ изцяло обезпечава водоснабдяването на ВиК сдруженията, които подават вода за ПБВ от язовира - общини Монтана, Берковица, Вършец, Враца, Мездра и Криводол.

Към 15 юли 2021 година язовира е със запълване 98% от общия размер, като притока се контролира от довеждащите деривации по този начин, че да се поддържа най-благоприятен размер в язовира за питейно-битово водоснабдяване и да не се позволява преливане на язовира.

По отношение на изказванието, за замърсяване на водата за Плевен:

Плевен не се водоснабдява от сложни и значими язовири.

По отношение на изказванието, че в Търговище и Шумен пият мътна вода:

Предвид, че питейно-битовото водоснабдяване на градовете Шумен, Търговище Велики Преслав /ВиК Шумен и ВиК Търговище/ се обезпечава от язовир „ Тича “.

Към 15.07.2021 година размерът в язовира е достигнал до 251,5 млн. м3.

Санитарният най-малко е 40 млн. м3 а не 200 м3

За частните Водноелектрическа централа и водоснабдяването на Сливен, Ямбол и Елхово:

По отношение на питейно-битовото водоснабдяване, Ямбол и Елхово не се водоснабдяват от сложни и значими язовири. Град Сливен се зарежда от бент. „ Асеновец “, който е напълнен на 98% и питейно-битовото водоснабдяване е изцяло обезпечено. Заявките на ВиК Сливен се удовлетворяват на 100%

По отношение на изказванието, че министър Личев е забранил аварийното водоснабдяване на Бургас и Варна:

Отчитайки обстоятелството, че язовир „ Камчия “ е главният водоизточник, който се употребява за питейно водоснабдяване на гр. Варна и град Бургас, където потреблението е най-високо през летните месеци, когато и притокът на водни запаси е минимален, е належащо да бъде обезпечен благонадежден водоизточник за обезпечаване на различно (резервно) водоснабдяване при следващи години с дребен приток.

С цел спешно питейно-битово водоснабдяване на гр. Варна и селища от Варненска област Министерство на околната среда и водите изиска мнение по отношение на желанието за потребление на бент. „ Георги Трайков “ като спешен (резервен) водоизточник за питейно-битово водоснабдяване. При предпочитание от страна на ВиК Варна да се реализира водовземане от язовир „ Георги Трайков “ за спешно питейно-битово водоснабдяване на гр. Варна и селища от Варненска област, следва да се подаде в Министерство на околната среда и водите заявление за издаване на позволение за водовземане от лекомислен воден обект – язовир по приложение №1 към Закона за водите и цялата изискваща се информация според член 60 от Закона за водите и Наредба за използването на повърхностните води.

Към момента питейно-битовото водоснабдяване от бент. „ Камчия “ за Варна и Бургас е обезпечено, като язовирът е напълнен на 99,51%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР