От министерството на образованието се противопоставят на опитите учебната програма

...
От министерството на образованието се противопоставят на опитите учебната програма
Коментари Харесай

МОН: Учебната програма по история да не се използва политически

От министерството на образованието се опълчват на опитите образователната стратегия по История и цивилизации да се употребява за политически цели.

Повод за мнението на просветителното министерство е митингът на партия " Възраждане ", че учители по история са събрани на семинар, където им е обяснено, че турско иго не е имало, а българските християнски фамилии непринудено били давали своите синове за еничари.

По-рано през днешния ден представители на партията влязоха непоканени на тържеството за избор на преподавател №1 и носеха плакати " МОН, за кого работите " и " Съд, оставка, затвор ".

От ведомството на Красимир Вълчев напомнят, че програмата за Х клас е призната след разискване, с утвърждението на преподавателите по история в учебните заведения и на историците от висшите учебни заведения и научни институции.

Периодите, за които се дават образци, към този момент са показани в учебниците за VI и VII клас и по тях се образоват учениците в учебните заведения. " Ако се направи обзор на тяхното наличие, ще се види, че проблематични моменти като тези, за които сме сигнализирани, няма. В случай, че бъде открит съответен факт, МОН ще реагира неотложно ", твърдят от ведомството.

От ведомството на Вълчев считат, че са въвлечени в предизборната акция посредством тиражиране на анонимни изказвания, учредени на обособени персонални отзиви.

" Обучението на учители по История и цивилизации е част от Национален парк " Квалификация " за подготовка на педагогическите експерти за работата им с новата образователна стратегия за X клас. В образованията, завършили предходния месец, са взели присъединяване над 700 учители, като измежду интервюираните има единствено две отрицателни оценки за успеваемостта на образованието. Общата междинна оценка по канара от 1 до 6, която самите подготвени са сложили, е 5.30 ", пишат от МОН.

Те твърдят, че лекторите са одобрени експерти в своята област - преподаватели и учени от Софийския университет, Българска академия на науките, ЮЗУ, Нов български университет. По време на полемиките са се чували разнообразни отзиви, само че инспекцията до момента не е открива да са били налагани хрумвания, които опонират с: " постигнатите след необятен теоретичен и публичен спор тези ", пишат от МОН.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР