От Министерството на финансите прогнозират годишна инфлация над 10% и

...
От Министерството на финансите прогнозират годишна инфлация над 10% и
Коментари Харесай

Експерти с прогноза за по-висока от заложената годишна инфлация


От Министерството на финансите предвиждат годишна инфлация над 10% и интензивен растеж на цените до септември. Според специалисти това ще забави икономическия напредък. В оповестената пролетна макроикономическа прогноза МФ показва, че войната в Украйна е трансформирала икономическите вероятности за България. Очаква се по-нисък напредък на стопанската система за тази и идната годината. Принос за нарасналата инфлация ще имат храните, чието повишаване ще доближи до 16.4% през декември. Повишението в цените на горивата се чака да доближи 25.1% в края на годината.

„ Още когато одобриха бюджета беше ясно, че макрорамката му не става за нищо. Това си пролича и от дебатите в Народното събрание. Факт е, че войната също доста форсира нещата ”, съобщи журналистът Петър Илиев в ефира на Нова телевизия.

„ У нас нормално има две публични инфлации. Едната е по показателя на потребителските цени – по него, без войната, достигнахме 10% през февруари на годишна база. Другата е по хармонизирания показател на потребителските цени – това е европейският показател. При него цените за комунални услуги са с по-малка тежест, в сравнение с при показателя на потребителските цени. За България този показател е по-релевантен ”, изясни той.

По думите му разликата сред двата показателя е 2,5%. „ Това е ужасно доста. Ако войната не завърши доникъде на годината, междинната годишна инфлация у нас може да бъде 18% ”, уточни Илиев.

Темата разяснява и някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„ Мисля, че инфлацията в действителност ще бъде по-висока от това, което е заложено ”, безапелационен бе той.

„ Неяснотите по Плана за възобновяване също не престават. Това, че Фон дер Лайен идва персонално да договаря с нашето държавно управление, сигурно значи, че в него ще има някакви доуточняващи въпроси ”, разяснява Керемедчиев.

Според него войната няма да докара до липса на артикули. „ Ще продължаваме да използваме газ, бензин и зърно, само че те ще бъдат на доста по-високи цени ”, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР