От Министерския съвет разпространиха до медиите изявление на министър-председателя в

...
От Министерския съвет разпространиха до медиите изявление на министър-председателя в
Коментари Харесай

Напрежението София-Москва: Кирил Петков с обръщение към посолството на Русия у нас

От Министерския съвет разпространиха до медиите изказване на министър-председателя в оставка Кирил Петков по повод  изпратена нота от страна на Руската федерация , в която се оповестява, че Москва обмисля преустановяване на дипломатическите връзки с България.

" Отношенията сред България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от огромно значение за ориста на страната ни в исторически проект ", показва  Петков.

" Ние почитаме съветския народ и ценим нашите културни, исторически, обществени и търговско-икономически връзк и. Заради това, макар че българското наличие в нашето посолство в Русия наброява едвам 12 души, Руското посолство в България ще има опцията да резервира 43-ма свои чиновници , според решението, взето от българското държавно управление през вчерашния ден ", добавя той.

" Вярваме в нуждата от разговор, за който дипломатическите канали са от основно значение. Убедени сме, че българо-руските връзки могат да продължат да се развиват в сферите от съвместен интерес, уважавайки значимите за всяка от нашите страни полезности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да отдръпна подадената през днешния ден нота ", показва още Петков и добавя:  " Заради предишното и бъдещето би трябвало да можем да вършим крачки напред при взаимно ценене на националните ползи, сигурността и суверенитета и на двете страни ".

Малко по-рано стана ясно, че  Москва обмисля скъсване на дипломатическите връзки с България  поради абсурда с изгонените 70 съветски дипломати и чиновници. Това съобщи посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова за .

Още през вчерашния ден тя окачестви като " невиждан и безусловно вражески ход "  решението на българското държавно управление да експулсира чиновници на съветското посолство. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР