От миналата година досега няма нито една кражба на фирма,

...
От миналата година досега няма нито една кражба на фирма,
Коментари Харесай

Председателят на Нотариалната камара Димитър Танев: Кражбите на фирми спряха

От предходната година до момента няма нито една кражба на компания, когато е налице нотариално засвидетелствуване. В страната имаше значително случаи на констатиранe на по този начин наречените банкови пълномощни, с които се теглят суми и се правят измами. Тези пълномощни сега също ги вкарваме в осведомителната система на нотариалната камара, за които всекидневно се прави информация. Това съобщи ръководителят на Нотариалната камара Димитър Танев на Конгрес във връзка 20 години от основаването на Нотариална камара на Република България на тематика " Нотариусът - поддръжник на страната и на жителите. Еволюцията на технологиите. Еволюция на правната сигурност ", който се организира в хотел " София Балкан ".

В словото си на конгреса ръководителят на Нотариалната камара Димитър Танев сложи акцент в словото си на инициираните от организацията законодателни промени по отношение на възпирането на имотните измами и кражбите на идентичност.

" Самоусъвършенстването е белег на нашата специалност. Нотариусите са тези правници, които са в директен, пряк допир с елементарния жител и всекидневно им се постанова да ползват постоянно противоречащи си правосъдни актове. Въпреки интензивността на Нотариалната камара, професионалната подготовка и съзнателността на българския нотариус, би трябвало да признаем, че имаше един интервал преди 10 години, когато публичното мнение за нашата специалност не бе напълно положително и огромна част от жителите, които влизаха в адвокатските фирми, изпитваха неустановеност ", стартира словото си Танев.

Той даде съответни образци: " В страната имаше стотици случаи, в които се правиха документни закононарушения, свързани с засвидетелствуване и прекачване правото на благосъстоятелност. Камарата предложи промени в редица закони и подзаконови нормативни актове, които да възпрат осъществяването на този тип закононарушения. Факт е, че огромна част от този декларативен документ стана действителност, за което изпитвам дълбока вътрешна задоволеност ", установи Танев.

Той напомни, че по предложение на Нотариалната камара се направиха промени в Граждански процесуален кодекс, през 2009 година и се регламентира и основаването на осведомителна система към Камарата, точно заради софтуерната връзка с базите данни са се възпрели двата най-чести способа за машинация посредством подправени персонални карти и удостоверения за наследници.

В осведомителната система на Нотариалната камара сега са регистрирани 1 175 865 компетенции за предписание на недвижими парцели.

" Оттогава до момента няма установен случай на фалшифицирано пълномощие. В медиите бяха установени и редица случаи на кражба на идентичност при регистриране в Търговския указател. Благодарение на Нотариалната камара се направиха законодателни промени и в тази тенденция, за което би трябвало да благодаря и на сътрудниците от Германия, които ни помогнаха доста при правене на претекстовете и при запознаване с правилата на тези промени, които искахме да реализираме ", сподели Димитър Танев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР