От месец се провежда онлайн проучване сред хората, бягащи от

...
От месец се провежда онлайн проучване сред хората, бягащи от
Коментари Харесай

Въпреки частичната мобилизация в Русия: Все повече украинци се прибират по домовете си

От месец се организира онлайн изследване измежду хората, бягащи от войната и пребиваващи на територията на страните членки на Европейския съюз, в това число България. То се осъществя от Агенцията на Европейски Съюз за главните права и нейният сътрудник за България – Центърът за проучване на демокрацията.

Обхваща 10 страни членки на Европейски Съюз, изясни пред БНР Мариян Събев от Центъра за проучване на демокрацията. „ Резултатите варират в обособените страни. В България досега съумяваме да достигнем до представителната извадка. Агенцията удължава периода на изследването, с цел да засегне групи, които не са мощно показани в него, като младежите. Сред тях се следи отвращение да се включат в допитването. Най – огромна представителност има измежду хората над 48 години “.

Тенденцията, която се следи в страните, в които е извършено проучването, е че украинците желаят да се върнат в родината си, изясни Мариян Събев. „ Кога ще стане това, зависи от развоя на военните дейности. Основният проблем ще бъде с тези, които са пристигнали от източната част на Украйна, където всичко тъне в съсипия “.

Нямаше го предстоящият потрес за просветителната ни система, който би бил подбуден от записването на деца от Украйна, подсети Събев. „ Тяхното министерство на образованието реши да продължи отдалечената форма на образование, откритата по време на пандемията. Болшинството от учениците, които са пристигнали в Европейски Съюз, учат отдалечено. Не се наложи основаване на паралелки и привличане на украински учители. У нас записаните на учебно заведение деца от Украйна са по-малко от 15% от всички в ученическа възраст “.

Много дребна част от украинците у нас владеят български или британски език, регистрира Мариян Събев. „ През летните месеци някои от тях съумяха да се възползват от дефицита на работна ръка по Черноморието. Тези, които са работили на трудов контракт, даже и на половин работен ден, по-късно са имали проблеми с програмата за настаняване. Тя е на Министерството на туризма и е удължена до 31 октомври. Когато те работят, нямат право да ес възползват от нея. Станаха известни случаи, при които хора са получавали заплати сред 480 и 600 лв., само че са оставени без покрив “.

Положението в базите за настаняване е друго, изясни той. „ Предоставянето на медицински грижи е главен проблем. Българските джипита са задоволително натоварени и без този напор от задгранични жители. Имало е случаи на отвод от банкет на пациенти, както и проблем с приемането на медикаменти “.

Вярвам, че тази частична готовност, която президентът Путин разгласи, е просто следващата проява на това, че Русия търпи в действителност съществени загуби на бойното поле и се пробва да парира по всякакъв начин идните такива, уверен е Мариян Събев. „ Тенденцията е, че от ден на ден украинци се прибират по домовете си. Едва ли това ще се промени радикално “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР