От малки бели лъжи през безобидно хитруване и увъртане за

...
От малки бели лъжи през безобидно хитруване и увъртане за
Коментари Харесай

Научно доказано: мъжете лъжат повече от жените

От дребни бели неистини през безобидно увъртане и преиначаване за персонална полза до комплицирани мрежи от измами и интриги – ние, хората, не сме безусловно най-честните измежду приматите. А когато става дума за това кой пол лъже повече, мъжете се употребяват с изключително неприятна популярност. Това го потвърждава и  едно ново изследване, извършено от Института " Макс Планк " за човешко развиване и Технион – Израелски софтуерен институт. В рамките на своя метаанализ откривателите обобщават резултатите от 565 изследвания от региона на логиката на психиката и стопанските науки    и единомислещо стигат до извода, че сред двата пола съществува разлика във връзка с афинитет към неистина.

Ефектът Пинокио

Проучването обгръща опити като играта „ ези-тура “, при която участниците трябвало независимо и без да бъдат следени да отбележат на компютъра дали са хвърлили ези или тура. Получавали пари единствено при едната опция, а при другата оставали с празни ръце.  При различен опит, целящ да изпита честността, карали опитните лица да дават сведения за себе си, в тази ситуация за математическите си знания. „ За да установим в каква степен хората са склонни да постъпват непочтено, безусловно би трябвало да ги сблъскаме с пробни обстановки и изкушения. От това се вижда, че неискреността не е просто качество на личността, а редовно си взаимодейства с изискванията на заобикалящата среда “ – изяснява доктор Ралф Хертвиг, шеф на отдела „ Адаптивно мислене “ в Института „ Макс Планк “.

Мъжете и младежите лъжат по-често

За задачите на проучването били сумирани и оценени данните на общо 44 050 дами и мъже. Филип Герлах, академик от Института „ Макс Плнк “ и основател на опита, оповестява следното: „ Въпреки че има многочислени изследвания  кой, по кое време и за какво лъже, резултатите от тях не са еднопосочни, като частично даже си опонират. С помощта на голямото количество данни, които събрахме, ние сме в положение да създадем по-ясни заключения по отношение на някои фактори “. Изследването посочило, че 42 % от всички мъже и единствено 38 на 100 от всички дами са излъгали по време на опитите. Освен това по-младите хора били по-склонни да споделят лъжи, като  вероятността за неистина намалявала приблизително с 0,28 % на година – по този начин да вземем за пример при 20-годишния човек тя била 47 %, а при 60-годишния – 36 %.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР