От края на Втората световна война насам нито едно научно

...
От края на Втората световна война насам нито едно научно
Коментари Харесай

Бръмбарът Хитлер всява смут от Втората световна война насам

От края на Втората международна война насам нито едно научно название на животно не е предизвиквало по-голям ужас от Anophthalmus hitleri - название, което разказва необичаен, кехлибарен на цвят бръмбар карабид, обитаващ няколко влажни пещери в Централна Словения.

Проблемът не е в родовото име Anophthalmus, което значи, че сходно на други пещерни бръмбари, живеещи във безконечен мрак, този няма очи. Това, което мнозина зоолози считат за ужасяващо, е името на типа Hitleri, което австрийски колекционер на бръмбари дава на насекомото през 1937 година в символ на респект към Хитлер макар безмилостните и расистки дейности на водача, в това число Нощта на дългите ножове през 1934 година и Нюрнбергските расови закони от 1935 година, и идния Холокост.

Anophthalmus hitleri, или " безокият Хитлер ", е изявен див звяр, който съгласно Дъг Янега, ентомолог от Калифорнийския университет в Ривърсайд, евентуално е покрай върха на хранителната верига в своята среда и " изяжда всичко, което е по-малко и по-слабо от него ". Въпреки това връзката с диктатора е считана за толкоз неприятна, че когато през 1984 година създанието е изобразено на югославска пощенска марка, латинското му име не е било упоменато.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР