От Конфедерация на труда Подкрепа предлагат на Столична община (СО)

...
От Конфедерация на труда Подкрепа предлагат на Столична община (СО)
Коментари Харесай

Предлагат нощният транспорт в София да се поеме от частна фирма

От Конфедерация на труда " Подкрепа " оферират на Столична община (СО) да даде услугата " нощен превоз " на частен оператор и общината да му разреши да дефинира цена на билета, която да покрива разноските. Това съобщи президентът на синдикалната организация Димитър Манолов на брифинг в Столичната община, след среща сред управлението на Столичната община, на общинските транспортни сдружения и водачите на двата синдиката - КНСБ и КТ " Подкрепа ", на която бе реализирано единодушие за приемането на тригодишна стратегия за нарастване на заплатите на водачите в градския превоз.

На брифинга Димитър Манолов разгласи безапелационната си позиция срещу нощния превоз в столицата във типа, в който съществува сега. Той цитира данни, съгласно които нощем един рейс вози едвам по 20 индивида. По думите му междинните разноски, които се вършат за транспортиране на един човек нощно време, са към 10 лв.. Това е паричната страна на казуса, сподели президентът на " Подкрепа ".
 
От друга страна, обаче, тази активност се прави от хора, които полагат ексклузивен нощен труд и по-късно си доработват денем. Това съгласно Манолов извънредно доста приличало на историята на Мария Антоанета.  " За едните няма самун, а за другите има пасти ", уточни той.
 
За него нощният транспорт е не просто първокласна услуга, а разхищаване. Затова, по думите на Манолов, е най-добре услугата да бъде осъществявана от частен оператор. Но до момента в който тя се прави за сметка на работещите в системата на градския превоз, ние ще продължаваме да възразяваме против това, съобщи водачът на " Подкрепа ". Според него сравненията с Брюксел, където има нощен превоз, са безпочвени, тъй като там единичният билет за транспортиране коства 2,4 евро. Вероятно там могат да си разрешат това разхищаване на средства, само че тук става за сметка главно на работещите. Става и за сметка на жителите - защото тези, които се борят за лукса " нощен превоз ", се борят и за цената на билета. " Но това към този момент не е моя тематика ", сподели Манолов.

В отговор кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че по тематиката за прекачване на активността на частен оператор към момента не е реализирано съглашение със синдикатите. По думите й, въвеждането на нощен превоз е стъпка към възстановяване на изискванията в града. Факт е, че разноските за този транспорт са доста по-големи, в сравнение с за превоза денем. " Остава да проучваме, да обсъждаме, да мислим, тъй като това са тежки договаряния ", разяснява столичният кмет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР