От КНСБ в открито писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера

...
От КНСБ в открито писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера
Коментари Харесай

КНСБ оспорват тезите на работодателите за пазара на ток

От КНСБ в намерено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и до енергийния министър Теменужка Петкова оспорват рецензиите към активността на Националната електрическа компания (НЕК).

За дефицита на ток, предлаган от НЕК, синдикалистите напомнят, че има лицензирани производители, които не търгуват на борсата - централите Марица З-Димитровград; Русе бл.4; Свищов; Варна; Биовет.

" Електроенергийни мощности има, само че те дават електрическа енергия, водени единствено от финансовия си интерес, а се изисква от НЕК, както и от Топлоелектрическа централа Марица изток 2, като държавни сдружения да дават електрическа енергия без вземане предвид с икономическата логичност. Напомняме, че в България формата на благосъстоятелност, частна или държавна, е равнопоставена ", пишат синдикатите в отговор на изказванията на работодателите.

Синдикатите не одобряват настояването за преструктурирането на НЕК ЕАД посредством делене на дейностите по социална доставка и по произвеждане и търговия с електрическа сила. Те дават образци и с други страни, където има сходни структури - Енел в Италия, ЕВН в Австрия, ЕДФ във Франция и други

Структурата на НЕК ЕАД със съответните действия по социална доставка, по произвеждане и търговия не е в несъгласие с европейското законодателство, има лицензи и осчетоводява всичко, пишат синдикатите.

" Бихме желали да напомним на АОРБ, че в нашата страна има профилирани органи, които дефинират дали се правят закононарушения и от какъв темперамент са. Всяко обвиняване, че работи " Организирана незаконна група " е манипулативно и е неприемливо по този метод да се вършат внушения за държавните сдружения в частност и за електроенергийния бранш като цяло ", дават отговор от КНСБ на изказванията на Васил Велев.

Синдикатите настояват, че от едрия бизнес в писмата си до горепосочените трима (Борисов, Дончев и Петкова) изборно се проучват единствено високите ценови равнища на електричеството, а се мълчи за интервалите на реализирани ниски цени. В своето писмо синдикатите цитират други дни от борсовата търговия на ток " Ден напред ", където цените са фрапантно ниски (според тях - б.р.). Синдикатите напомнят и че има частни сдружения, които създават ток, само че не го оферират на енергийната борса.

Те съпоставят количествата електрическа енергия, търгувани при високите ценови равнища за двата дни - 08 и 09 май - 41 686 МВтч. Това количество съставлява 1,8 % от средномесечното количество електрическа енергия за свободния пазар (2 299 443 МВтч) за регулаторния интервал 01.07.2018 - 30.06.2019 година Според синдиката изказванията на АОРБ за пагубното въздействие на борсовите цени на тока върху промишлеността е безпричинно.

От КНСБ оспорват и изказванието, че цените на енергийната ни борса са по-високи от цените на тържищата в " целия европейски съюз ". Средните цени на борсата в България от 01 май 2019 година до 10 май 2019 година са по-високи единствено на 08 и 09 май (които се цитират от работодателите - б.р.), до момента в който в останалите дни са по-ниски.

" Съзнателно или не се нападат държавните сдружения в енергетиката и се упрекват в манипулиране на пазара на електрическа енергия ", пишат синдикатите и акцентират, че въгледобивната индустрия, производството на електрическа енергия, преноса. и снабдяването с ток също основават БВП.

От КНСБ прецизират изказванието на работодателите, че те основават 86 % от брутната добавена стойност в страната, че стопанската система в България е: 67% услуги, 28 % промишленост и 5% селско стопанство.

Индустриалните области в страната са - Стара Загора, Софийска област, Враца и Габрово като в Стара Загора размерът на добавената стойност от промишлеността на човек от популацията е най-голям - 9 985 лева Той идва от енергийните предприятия в Раднево и Гълъбово, а на територията на Враца е АЕЦ " Козлодуй ", не престават със отбраната си на енергийните предприятия от КНСБ.

Настояваме да се регистрира и обстоятелството, че електроенергийния бранш заема доста място в стопанската система на страната, в бругния вътрешен артикул и е главен фактор за сигурността на страната, пишат от синдикатите до премиера, вицепремиера и енергийния министър.

За обвиняването от АОБР, че НЕК дава дребни количества ток на енергийната борса, от КНСБ настояват, че мнението е непрофесионално. " Недопустимо е, огромните Водноелектрическа централа да бъдат приравнявани към кондензационните базови мощности и да се насочат условия към тях за безкрайно предложение на сила на борсата в границите на конфигурираната им мощ.

Всекидневно се прави баланс на електрическата сила, според от положението на оборудванията, климатичните условия, измененията в потреблението и на тази база се предлага електрическа енергия на борсата, прецизират от синдикатите.

" Преди да се насочат голословни офанзиви е належащо да се знае, че Водноелектрическите централи са главните балансиращи и регулиращи мощности в електроенергийната система на България. Участието им в резервирането и даването на систематични услуги е подчинено на извънредно доста ограничаващи условия: приоритетност на електропроизводството според Закона за водите; годишен ход на притоците в язовирите; механически характерности и маневреност на хидротехническите уреди и на хидроагрегатите; нужда от балансиране, контролиране и запазване на електроенергийната система ", пишат от КНСБ и акцентират, че ВЕЦ-овете могат да работят без външно зареждане.

Работата на Водноелектрическа централа е напълно подчинена на графиците за напояване, питейно и промишлено водоснабдяване, както и на екологичните потребности за навлажняване на речните корита, допълват от синдиката.

С откриването на енергийната борса сдруженията от БЕХ имат възходящ ангажимент към Европейската комисия да доставят от 300 МВт до 800 МВт на час на платформата " ден напред ". Токът се обезпечава солидарно от АЕЦ Козлодуй, Топлоелектрическа централа Марица изток 2 и Водноелектрическа централа на НЕК и те съблюдават уговорката си.

С тези причини от КНСБ отхвърлят изказванията на работодателите и ги дефинират като нападки. Ние твърдим, че НЕК ЕАД като притежаващ лицензия за " Производство на електрическа сила от Водноелектрическа централа и ПАВЕЦ " има съответно държание и ръководство, пишат от синдиката.

От КНСБ акцентират и ограниченията за усъвършенстване на разноските на държавните предприятия, които създават ток.

Изтъкват, че 92,3 % от разноските на НЕК се образуват от законови отговорности, като максимален дял заемат разноските за закупуване на електрическа сила от публичния снабдител, които са 92,3 % от общите оперативни разноски. Дейността на НЕК е контролирана и закупуването на електрическа сила не е по договорни цени, а по цени, определяни от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Според КНСБ, от общите оперативни разноски на НЕК, които са в порядъка на 3 126 милиона лв., едвам 98 милиона лв., или 3,2 % са тези върху които може да се въздейства. При почти 33 500 000 МВтч електрическа енергия, потребена в страната, това съставлява 2,90 лв/МВтч, дават образец те.

Синдикатите питат по какъв начин да се понижат тези разноски, при изискване, че са за поддръжка и ремонт на Водноелектрическа централа и ПАВЕЦ, на хидросъоръженията, на стените на огромните язовири, които обезпечават сигурността на популацията и на електроенергийната система.

От КНСБ оспорват и изказванието на едрия бизнес, че проблемите на енергетиката се трансферират към промишлеността. Индустриалците получават забележителна държавна помощ, която им се подсигурява от Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Те заплащат по-ниска цена за обвързване към обществото,. Битовите консуматори, дребния и част от междинния бизнес заплащат 36,75 лв/МВтч. Отстъпката за едрия бизнес е от 5,36 лв/МВтч до 36,75 лв/МВтч.

158,5 млн. лева е плануванаъа държавна помощ от Фонд " Сигурност на електроенергийната система " за интервала от 01 юли 2018 до 30 юли 2019 година

Ако индустриалните консуматори разчитат главно на пазар " ден напред " това е умозрителен метод и не дава отговор на претенциите им за бизнес обмисляне, пишат от КНСБ. Всяка една външна интервенция в определянето на борсовата цена единствено в интерес на потребителите води до разрушение на електроенергийния бранш, безапелационни са синдикатите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР