От какво се страхува България по отношение на националната си

...
От какво се страхува България по отношение на националната си
Коментари Харесай

България знае от какво се страхува, но не и от кого

От какво се опасява България във връзка с националната си сигурност – от бежанска рецесия, от революция в прилежаща страна или в границите на Европа, от непозната интервенция във вътрешната политика. Това гласят заключенията от отчета " Кошмарът на тъмнината: Страховете от сигурността, които държат европейците будни през нощта ", чийто създател е неправителствената организация (мозъчен тръст) Европейски съвет за външна политика (ЕСВП).
ЕСВП е организация, основана през 2007 година, като се занимава с разбор на европейската външна политика и политиката във връзка с сигурността, като българският офис на НПО-то се обитава в офиса на Центъра за демократични тактики на Иван Кръстев. Заключенията са правени на база изследвания в интервала 2008 – 2018 година.
Категорично преди всичко като опасност за националната си сигурност България слага миграцията, показва ЕСВП. България се опасява освен от опцията да управлява процеса на прекосяване на мигранти през нейната територия към Европа, само че и се опасява от обществен разпад поради вероятно оставащи мигранти, счита мозъчният концерн. България обаче не се опасява от възможна военна интервенция, само че вижда хакерските атаки и хибридната война като възходяща опасност.
Интересен факт е, че съгласно ЕСВП България не знае от кого да се опасява. Заключението е, че за това разкрачено състояние съществена виновност имат българските политици. " Макар българските политически партии да демонстрират консенсус по отношение на нуждата от участието в Европейски Съюз и НАТО, в в този момент ръководещата коалиция единствено ГЕРБ е проевропейска и пронатовска партия. По-малкият съдружен сътрудник е песимистичен по отношение на НАТО и Европейски Съюз и е строго насочен към Русия. Всички парламентарни опозиционни партии също са проруски настроени, както и президентът. Затова не е учудващо, че в формалните държавни документи на тематика сигурност няма директни текстове за съветското въздействие, рядко се обръща внимание и на въздействието на Турция, въпреки че българското общество гледа на Турция хем като на член на НАТО, хем като на увеличаваща се опасност ", написа в отчета. Заради това България показва джихадистите като отговор на въпроса от кого тъкмо се опасява, споделят специалистите от ЕСВП.
В отчета се споделя и, че Съединени американски щати остават най-важният сътрудник в региона на сигурността за България. " В България има четири американски военни бази, като там могат да бъдат ситуирани до 2500 американски военни, според българо-американско съглашение ", твърди ЕСВП.
Що се отнася до военните разноски, България възнамерява последователно нарастване – от 1,55% от Брутният вътрешен продукт през 2018 година до 2% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година.
Иначе, като цяло в Европейски Съюз най-отчетливият боязън във връзка с сигурността е възможното потребление на нуклеарно оръжие. Този боязън, обаче, е по-малък от възможна финансова рецесия като тази от 2007-2008 година. Страх има и от възможни енергийни проблеми, които да доведат до срив на енергийната система. Засилват се и настроенията, че Съединени американски щати може да бъде опасност за Европа, въпреки че към момента такова мнение имат относително малко хора. В Източна и Централна Европа доминира страхът от мигрантите, до момента в който в Западна Европа има повече боязън от терористични офанзиви.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР