От известно време поведението на парламентарната група на Има такъв

...
От известно време поведението на парламентарната група на Има такъв
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Програмен документ ще даде по-устойчив хоризонт

От известно време държанието на парламентарната група на " ИТН " показваше признаци на различност и по време на гласоподаване, и в разнообразни заявления. Така че не съм сюрпризиран от този ход. Пресконференцията на господин Радостин Василев е много стряскаща като констатации. Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и ръководител на парламентарната Комисия по защита Атанас Зафиров.
Той означи следния акцент от конференцията на отделилите се депутати от Има Такъв Народ - повода за оставката на министрите е била власт и пари. " Дори беше доказано, че няма такава тематика като Северна Македония. Тя се постановяваше като препъни камък пред обединението, като причина за повреждане на нашите съдружни взаимоотношения, а в действителност се оказа лъжа ", изясни Зафиров.
По думите му сега няма рецесия на държавното управление, а има няколко оставки, които са подадени. " Те още не са влезнали в Народното събрание, има конституционна процедура, която би трябвало да бъде извървяна ", посочи заместник-председателят на Българска социалистическа партия.
" На нашия Национален съвет взехме решение да водим диалози с всички партии от ръководещата коалиция, тъй че да зададем един програмен небосвод до края на тази година и да осъществим най-важните неща, които са на дневен ред пред българското общество и българския парламент ", съобщи Атанас Зафиров.
Като образец социалистът даде нужните промени в законодателството за приемане на над 20 закона, свързани с Плана за възобновяване и резистентност. " Това е извънредно значимо, тъй като там има заплаха да загубим милиарди, в случай че няма работещо Народно заседание ", добави той.
" Много е значимо от идващия месец, тъй като имам вяра, че обновеният бюджет от 1 юли ще бъде реалност, да стартираме да работим и за Бюджет 2023, което е не по-малко значима задача ", сподели още националният представител от левицата.
Като част от акцентите в актуализацията социалистът открои пенсиите, помощите за фамилиите с дребни деца и помощите за бизнеса.
По думите на Зафиров към този момент 6 месеца това ръководство работи без стратегия, което се регистрира като уязвимост. " Повечето министерства имат такива стратегии и не е мъчно да се образува програмен документ, който да зададе един по-широк, по-солиден и по-устойчив небосвод на идващото ръководство. Съвсем разумно е то да бъде от партиите, които сега вземат участие в ръководството. Това, което чухме, е, че в партия " ИТН " разговорът е бил пресечен ", съобщи националният представител от Българска социалистическа партия.
Според него борбата за постове и средства е довела до тази обстановка. " Сега би трябвало да обърнем нещата и да приказваме повече за политики ", безапелационен е Зафиров.
Във връзка с изказванието на част от депутатите от Има Такъв Народ, че страната е във банкрут, социалистът опроверга, че това не е по този начин. " В момента имаме невиждан растеж на българската промишленост, който разрешава в бюджета да влизат средства, които да бъдат преразпределени в актуализацията на бюджета към най-уязвимите групи. Свидетели сме на растеж на Брутният вътрешен продукт, на покана за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, очевидци сме на милиардни приходи в енергийните сдружения, които също ще бъдат преразпределени ", изясни националният представител от левицата.
" Говори се за някакво национално изменничество, което следва да бъде направено - нищо досега в действителните дейности на нито една от управляващите в България не потвърждава сходно изказване, с изключение на една хвърчаща салфетка ", безапелационен бе Зафиров и добави: " Докато Българска социалистическа партия е част от тази коалиция, няма по какъв начин сходно национално изменничество да бъде осъществено. Премиерът неколкократно даде заявки, че нищо няма да бъде подхванато, без да мине през Народното събрание ", сподели той и посочи, че сходни документи не са постъпвали досега.

" Още от деня ", Българска национална телевизия
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР