От известно време лица от телевизионния бизнес популярни лекари, а

...
От известно време лица от телевизионния бизнес популярни лекари, а
Коментари Харесай

Киберекспертът Явор Колев обясни защо дори премиерът Денков се оказа жертва на измама

От известно време лица от телевизионния бизнес известни лекари, а от през вчерашния ден и министър - ръководителят Николай Денков оферират разнообразни артикули - медикаменти, лекуване, а в тази ситуация с премиера присъединяване в капиталова скица. Това става с техните лица и с техния глас.

Всичко това, несъмнено, е  манипулация, назовават я " deepfake ", само че тя може да докара до огромни беди за тези, които биха ѝ повярвали. Това сподели пред NOVA Явор Колев, специалист по киберсигурност и противопоставяне на киберпрестъпността.

" Развитието на технологиите е от изгода на обществото, само че за жалост, то се употребява ловко и от нарушителите. Мога да ви върна в 90-те години, когато нигерийските с лотарийните измами изпращаха писма - на книжен притежател, в плик, с марка. След това навлязоха и електронните пощи и с натискането на един бутон се изпращат стотици хиляди писма ", съобщи Явор Колев.

Преди половите престъпници трябваше да обикалят по учебните заведения и детските градини, а в този момент основават подправени профили в обществени мрежи и игрови платформи и ловуват деца. Това сподели още киберекспертът.

" Няма нищо чудно, че злонамерените употребяват изкуствения разсъдък с тази цел. Разбира се, с цел да създадат едно закононарушение правдиво и да улеснят своята работа ", уточни Колев.

" Трябва да повишим цифровата си просвета, а също и законодателството си. Не споделям, че би трябвало да се криминализират всички зловредни дейности в интернет, а че законите могат да се пипнат, да се дадат повече пълномощия на организациите, които се занимават с киберпрестъпност и да им се даде опция да вършат пълноценни инспекции ", заяви той.

Относно по какъв начин можем да се предпазим от машинация в интернет пространството, Колев сподели: " Не би трябвало да имаме доверие на всевъзможни уеб сайтове. Трябва да търсим информация от разнообразни източници, да я съпоставяме. Трябва да е ясно, че вълшебни медикаменти за всичко няма, в случай че приказваме за заболявания. Решения на всички наши проблеми, с един размах, няма. Трябва да бъдем не толкоз доверчиви и изключително да внимаваме с това, което ни бомбардира в интернет непрекъснато ", съобщи Колев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР