От известно време битува дебатът за това колко често трябва

...
От известно време битува дебатът за това колко често трябва
Коментари Харесай

Ново проучване разкри: Колко често е добре да се къпем

От известно време битува дебатът за това какъв брой постоянно би трябвало да се къпем. Тъй като на открито става все по-топло, а ние все по-потни това ни подтиква да се подхлъзнем към някои крайности. И в този момент какъв брой постоянно би трябвало да се къпем?

Хората имат разнообразни разбирания, способи, активност и периодичност на къпане. Във видео на Vanity Fair Америка Ферера признава, че нещо особено за нея е да не се къпе по няколко дни, за смут на някои.

Girl WHAT??? As a Latina??? America really DOES have a problem
— Meech (@MediumSizeMeech)
Други звезди пък стигат до друга прекаленост и им е нужно да се къпят два пъти дневно като Ал Рокър. Родителите Кристен Бел и Дакс Шепърд споделят, че чакат децата им да замиришат и тогава знаят, че са за къпане.

Географското местонахождение също е от голяма важност за това какъв брой постоянно е добре да се къпете. Според Harvard Health Publishing в Америка две трети от хората се къпят всекидневно, както и 80 % от австралийците, в Китай обаче към половината население посещава банята единствено два пъти седмично.

Тогава какъв е верният отговор? Разбира се, напълно не е толкоз просто и доста фактори въздействат на отговора. Например, в случай че имате рутинна утринна подготовка или работна среда, поради която доста се потите, може да е належащо да се къпете всекидневно, с цел да сте сигурни, че миризмата не ви следва по петите... или под мишниците.

Твърде доста къпане

Твърде честото взимане на душ може да аргументи неспокойствие на кожата. В тялото ни има необятен набор от вируси, микроби и бактерии, които образуват микробиома и някои от тези организми са значими за здравето ни. Изследвания демонстрират, че прекомерно честото къпане може да наруши този микробиом и да аргументи увреждане на цялостното здраве на кожата. Това може да докара до възпаления, сухота и сърбеж, което разрешава на бактерии и алергени да проникват в кожата и да предизвикват алергични реакции и кожни инфекции.

People have been grossed out after dermatologists shared how often you should be showering in a week - coming as a surprise to many. The revelation sparked a major debate among TV presenters on US talk show.
— Kiss 100 Kenya (@Kiss100kenya)
Вземането на душ с нападателни шампоани и сапуни лишава тялото от потребните микроби и естествените му масла, които отделя, а това води след себе си проблеми.

Някои педиатри и кожни лекари предлагат да не къпете си децата всеки ден, тъй като имунната система се нуждае от стимулация, която се провокира от нечистотия, от естествени микроорганизми и излагане на околната среда. Това разрешава на тялото да сътвори защитни антитела и „ имунна памет “. Така че с прекомерно честото къпане пречите на имунната си система да си прави работата.

Прекалено малко къпане
Какво обаче, в случай че се къпете прекомерно рядко? Това може да докара до появяването на неприятна миризма към вас, което по никакъв начин няма да помогне на всекидневието ви.

Rub a dub dub, maybe don't get in that tub
— IFLScience (@IFLScience)
Освен това незадоволителното къпане може да стане причина за поява на пърхот, дрожди в мастните жлези, които се развъждат и нервират скалпа, акне от насъбрана нечистотия и мъртва кожа, които запушват порите и естествени мазнини по кожата, които при наслагване предизвикват свръхрастеж на бактерии и поява на петна и екземи.

Колко е задоволително

И по този начин, къде е златната среда? Колко постоянно би трябвало да се къпем? За страдание съответен брой къпания на седмица няма, най-малко не и съгласно специалистите. Някои от тях считат, че би трябвало да се къпем всеки ден, до момента в който други споделят, че два или три пъти седмично е напълно задоволително за множеството хора. Разбира се, това търпи промени според от съответното всекидневие на всеки човек.

People grossed out as dermatologists reveal how often you should be showering
— Who the f*ck is Taddy Mason?! (@SashaLG)
Някои специалисти предлагат да се къпем сред три и четири минути, като се фокусираме върху подмишниците и слабините. Водата не би трябвало да е прекомерно топла и е добре да употребявате артикули за сензитивна кожа, с по-слаби ароматите.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР