От изтеклите от НАП лични данни на милиони българи не

...
От изтеклите от НАП лични данни на милиони българи не
Коментари Харесай

Съдът: Медийната психоза е навредила на хората, а не течът на данни от НАП

От изтеклите от Национална агенция за приходите персонални данни на милиони българи не следва, че приходната организация не е направила нужното да ги опази, а терзанията на хората, въпреки и естествени, са резултат по-скоро от медийната неуравновесеност и публикуването на данните в интернет.

Това са най-общо претекстовете на арбитър Стефан Станчев от Административния съд София-град (АССГ), с които отхвърля иск за 1000 лв. против Национална агенция за приходите по едно от делата, заведени от стотиците жители след пробива в Национална агенция за приходите, заяви. Заради изгубеното дело по Закона за отговорността на страната Мила Стефанова ще трябва да заплати 100 лв. за юрисконсултско заплащане на организацията.

Общо 160 жители заведоха искове против Национална агенция за приходите, само че огромна част от тях бяха прекъснати, преди февруари т.г., когато Върховният административен съд (ВАС) разпореди на първата инстанция да ги гледа. 

Всички жители, завели искове против Национална агенция за приходите, желаеха компенсации от по 1000 лв. за претърпени неимуществени вреди. Седмина от тях към този момент осъдиха организацията, въпреки и за алегорични компенсации. Седемте осъдителни решения бяха на арбитър Вяра Русева, която одобри, че бездействието на Национална агенция за приходите е явно, щом информацията е изтекла и тя не я е защитила задоволително. " Ако системата беше дейно и надеждно предпазена, не би се стигнало до пробива ѝ, довел до откриване персоналните данни на ищеца ", се споделяше в едно от решенията.

Съдия Станчев застъпва обаче противоположното виждане и отхвърля желае на Стефанова.

Национална агенция за приходите твърди, че е взела всички ограничения при обработването на персоналните данни и акцентира, че към този момент една година не бил установен нито един случай на ново приключване, като акцентира, че нямало доказателства, че хакерската офанзива от 2019 година е била вследствие на нейни дейности или бездействия.

Миналата година обаче Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) сформира акт на организацията и издаде наказателно разпореждане за 5,1 млн. лв.. Национална агенция за приходите оспорва и акта, и наказателното разпореждане, за което се водят каузи също в АССГ и в Софийския областен съд, а констатацията на КЗЛД през цялото време беше, че Национална агенция за приходите не е направила нищо, с цел да отбрани данните на хората.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР