Oт изключително значение възможно най-бързо да бъде възстановено функционирането на

...
Oт изключително значение възможно най-бързо да бъде възстановено функционирането на
Коментари Харесай

Демократична България иска Брюксел да провери срива на Търговския регистър

" Oт извънредно значение допустимо най-бързо да бъде възобновено действието на Търговския указател, като в същото време бъде открито по справедлив, транспарантен и не пораждащ никакво подозрение метод, какви са аргументите за зародилата невиждана обстановка и дали сривът на регистъра е вследствие на умишлени дейности. Необходимо е също да бъде тествано, до каква степен зародилият проблем не е довел до загуба или манипулиране на данни по отношение на условия, вписани в Търговския указател. "
Това искане насочва " Демократична България " в писмо до Европейската комисия, откакто двукратно бе отлагано възобновяване на цялостното действие на Търговския указател.
Демократична България припомня, че към този момент две седмици българското държавно управление не дава съответно пояснение за естеството на повредата и какви съответни дейности се подхващат. Не дава и обосновани гаранции, че информацията ще бъде възобновена в цялост и че всевъзможни операции ще бъдат изключени, нито се прави оценка на вредите.
Единствената форма на понасяне на отговорност беше подадената под публичен напън оставка на изпълнителната директорка на Агенция по вписванията, напомня Демократична България. И прави оценка като извънредно обезпокоително, че на нейно място е назначена " партийна креатура, която не разполага с никаква подготвеност за мениджмънт на сходна организация или в региона на електронното ръководство ".
Като тревожно събитие Демократична България показва и това, че сезираните проверяващи органи не са обявили свои съответни дейности, с които да се подсигурява, че че информацията ще бъде възобновена и опазена в цялост, и възможните умишлени дейности биха били разкрити, а отговорните разпознати и осъдени.
Органите на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи не се употребяват с нужното доверие, с цел да се подсигурява, че само посредством техните дейности може да бъде осъществено обективното, умело и независимо изясняване на аргументите за и последствията от срутва на Търговския указател, декларира Демократична България.
Сривът на Търговския указател и невъзможността той да бъде възобновен при гаранции за сигурността на информацията нарушава условията на хармонизираното законодателство на Европейски Съюз и ерозира доверието в страната ни като уместно място за вложения и развиване на бизнес в границите на общия европейски пазар, се споделя в писмото.
Сривът е прегледан и в подтекста на декларираното от държавното управление желание за присъединение към Еврозоната, за което бяха поети задължения за институционални промени и излекуване на финансовия бранш.
За задачата се възнамерява провеждането на нови стрес-тестове на редица банкови и небанкови финансови институции, напомня още Демократична България и предизвестява: Не е ясно по какъв начин всички тези задължения биха могли да бъдат изпълнени без обезпечена сигурност на информацията в Търговския указател и да бъдат отстранени всички подозрения във опцията тя да е била манипулирана.
С оглед на всичко това нужна е инспекция от външни специалисти с гаранции от Европейска комисия - за това упорства Демократична България, като желаните гаранции са за бистрота и самостоятелност.
Според Демократична България в сходен формат на инспекция би трябвало да бъдат привлечени самостоятелни специалисти от авторитетни и потвърдени компании в IT бранша от страна на Европейската комисия, както и специалисти от научно-изследователски институции със съответната експертиза, които обширно и обосновано да посочат техническите аргументи, довели до срутва на регистъра и невъзможността той да действа дни наред.
Считаме, че използването на сходен метод се постанова и предвид на това, че действието на Търговски указател в електронен формат е предмет на обща европейска уредба, за спазването на която дава отговор Европейската комисия
Външна инспекция съгласно Демократична България е наложителна и заради това, че забележителна част търговски сдружения са благосъстоятелност или в тях имат присъединяване жители и правни субекти от страни от Европейски Съюз, а въпреки това, доста български компании работят интензивно с сдружения в други страни от общия европейски пазар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР