От Института на пазарна икономика (ИПИ) настояват за преотстъпване на

...
От Института на пазарна икономика (ИПИ) настояват за преотстъпване на
Коментари Харесай

ИПИ искат 1/5 от данъците върху доходите да остават за общините

От Института на пазарна стопанска система (ИПИ) упорстват за преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общинските бюджети. Като образец това може да бъде запас в границите на 800 млн. лева за 2019 година

За това настоя старши откривателят от ИПИ Петър Ганев на полемика на тематика " Отвъд изборите: Следващите четири години за общините? Състояние на общинските финанси и опциите на общините да трансформират обществената среда ".

Ганев уточни, че новите данъчни пълномощия и увеличените локални налози през годините не трансформират структурата на общинските бюджети. Липсата на съответен личен запас обаче подкопава районното развиване и качеството на живот по места.

От Института оферират смяна с 1/5 подоходно облагане, тъй като имат вяра, че когато общините имат повече потенциал и независимост да вземат решение локални проблеми, могат по-добре да спомагат и оказват помощ за икономическото развиване на територията на общината си и на това, което се случва в България. ИПИ упорстват за обвързване на общинския бюджет с действителната стопанска система.

По думите на Ганев предстоят локални избори и методът, по който стартират няколко дни преди акцията са с неща, които наподобяват много отдалечени от локалното развиване. " Трябват локални политики, а не кой претендент е добър и кой неприятен ", подчертава старши откривателят.

Трябва да бъде предизвикано развиването на районите в страната, които мъчно биха го създали сами посредством централно обмисляне и да се върви в посока на децентрализация. Картината на общинските бюджети наподобява добра през последните 10 години - има растеж на бюджетите, в последните 3 години даже има остатък. Ако към общинските бюджети бъдат прибавени европейските средства по разнообразни оперативни стратегии се вижда, че ресурсът е по-голям с 1 милиарда лева за 2018 година, регистрира Петър Ганев.

Парите на общините са от прехвърлянията на държавното управление, помощите, неданъчните доходи и данъчните доходи. Общината е пленник на прехвърлянията и дотациите за направленията, които ще получи и мъчно може да организира съответна локална политика, посочи Ганев.

По думите му София-град няма задоволително пари да построи инфраструктурата на новите квартали. Курортните общини обаче имат по-голяма финансова автономия, тъй като имат доста покупко-продажби посредством имотния пазар.

Най-висока финансова автономия имат морските общини като Созопол, огромна част от които неданъчни, разясни старши откривателят.

Според Ганев лъжливо усещане е, че бюджетът на общините понижават. По отношение на европейските средства от другите оперативни стратегии от ИПИ регистрират, че общините Враца, Малко Търново и Панагюрище са усвоили най-вече.

От своя страна основният икономист от ИПИ Лъчезар Богданов разяснява изменящата се промишленост и новите провокации пред икономическите центрове в страната. По думите му двойно повече артикули от страната се изнасят в региона на електрическите уреди, автомобилните съставни елементи и елементи, лекарства. В каузи на износа понижава обаче ролята на стоманата, облеклата и текстила. Икономиката на България се трансформира доста бързо, регистрира Богданов.

За бранша на осведомителните и информационните технологии доста се приказва за броя на заетите и междинните хонорари. В рамките на десетилетие има добавени близо 40 000 работни места и още толкоз добавени в други аутсорсинг услуги. Това е ненапълно резултат на локални политики, уточни основният икономист на института.

Един от най-бързо растящите браншове са производството на колела, мотопеди и спортни артикули. Има нови производства, за които хората не са се сещали, че съществуват в България. Сред тях са производството на осветителни тела, незагряващи електрически съпротивления, тръби и маркучи от вулканизиран невтвърден каучук, електрически табла, конзоли, прекъсвачи и други елементи.

София-град е с по-малък дял на индустриалната промишленост и човек мъчно би очаквал да има доста предприятия, само че в София-област е висок процентът на хората в индустриалната промишленост. Габрово е с най-голям дял на заети хора в индустриалната промишленост, в Черноморието също.

Богданов разяснява и междинната заплата по общини през 2017 година Според него заплатите са разнообразни, тъй като структурата на стопанската система е друга. В някои общини има огромни вложители, а в други не са толкоз високи приходите, тъй като няма огромни вложители.

Дискусията, проведена от ИПИ има за цел в навечерието на локалните избори в България да бъде насочен взор към капацитета за бъдещето развиване на общините в България. Два са мотивите за плануваното събитие. Първият е желанието на ИПИ да насочи вниманието към общинските стопански системи и районното развиване в дните преди формалното започване на предизборната акция по места.

Вторият е оповестяването на формалния старт на акцията на ИПИ за преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините и промоцията на новата отдадена страница. Кампанията на ИПИ ще стартира публично при започване на ноември - дни след провеждането на втория тур от локалните избори - с връчване на отворено писмо до министър-председателя и министъра на финансите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР