От инициатива Правосъдие за всеки изразиха несъгласието си с внесения

...
От инициатива Правосъдие за всеки изразиха несъгласието си с внесения
Коментари Харесай

„Правосъдие за всеки” прекратява споразумението си с ПП-ДБ

От самодейност „ Правосъдие за всеки ” показаха несъгласието си с импортирания план за конституционни промени в деловодството на Народното събрание.

Част от текстовете, против които възразява гражданското съдружие, са свързани с мандатите на основния прокурор и ръководителите на Върховния админситративен и Върховния касационен съд.

Те припомниха, че съгласно показания в началото план за промени от ПП-ДБ, мандатите на „ тримата огромни ” е трябвало да бъдат понижени от 7 на 5 години. Но във импортирания законопроектот ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи е добавено, че тримата имат право на още един мандат. Така на процедура излиза, че е допустимо един човек да изкара на съответния пост два мандата или общо 10 години.

Според самодейността, в случай че измененията минат във импортирания тип, ще се направи по-лоша Конституция от сегашната.

„ Правосъдие за всеки ” беше главен сътрудник на „ Продължаваме промяната–Демократична България ” в региона на правосъдната промяна, само че от през днешния ден от организацията обявиха,че приключва съглашението си с двете обединения.

От гражданското съдружие показаха недоволството си от импортираните промени, засягащи фигурата на основния прокурор. Председателят на самодейността Велислав Величков съобщи, че с тях не се лимитират пълномощията му.

Като по думите му методическото управление върху активността на всички прокурори, въпреки и да го няма записано в плана за смяна на Конституцията - остава. Като основният прокурор получава ново пълномощие – той се трансформира в управлявал на висшите прокуратури.

След направените промените от в началото декларираните промени, от „ Правосъдие за всеки ” обявиха, че четат плана на Движение за права и свободи, а не на ПП-ДБ.

По думите на Величков, в случай че се вършат неприемливи взаимни отстъпки, по-добре да не се прави нищо, тъй като отварянето на Конституцията в този момент, ще я затвори за 10 години напред.

Величко означи и отхвърлените в член 120 на Конституцията текстове за административните актове и безусловното им обжалване.

От самодейността показаха, че са подготвени да провеждат митинги, с цел да се опълчват на правосъдната промяна с реплика за опазване на статуквото.

Относно вчерашните митинги в цялата страна в поддръжка на нарязаното момиче с макетно ножче в Стара Загора, Величков разяснява, че първото, което би трябвало да създадат политиците, е да върнат доверието в правораздаването, защото страна без правораздаване е форма на проведена престъпност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР