От Хамас са предложили план за спиране на огъня в

...
От Хамас са предложили план за спиране на огъня в
Коментари Харесай

От Хамас са предложили спиране на огъня в ивицата Газа за 135 дни

От Хамас са предложили проект за прекъсване на огъня в линията Газа в продължение на четири месеца и половина, който в последна сметка да докара до привършване на войната. Става въпрос за отговор на предложение, отправено от катарски и египетски медиатори, което бе подкрепено и от Съединени американски щати и Израел.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън тази нощ дойде в Израел, откакто по-рано се срещна с водачи и медиатори от Катар и Египет. Това е най-сериозният дипломатически прогрес към постигането на трайно помирение, откогато избухна войната в Газа, отбелязва Ройтерс.

Според план на документ, представящ проекта на Хамас, с който организацията разполага, палестинската формация предлага три 45-дневни етапи.

Групировката предлага през първите 45 дни от примирието да освободи всички израелски заложнички.

Както и заложниците мъже под 19-годишна възраст. А също и тези в преклонна възраст в подмяна на палестински дами и деца, държани в израелски затвори.

Останалите пленени мъже ще бъдат освободени през втората и третата фаза на примирието. В подмяна Хамас желае Израел да освободи 1500 пандизчии, като една трета от тях би трябвало да са палестинци с доживотни присъди.

Планът планува и замяна на телата и тленните остатъци на жертвите от двете страни.

Източник: Reuters, Превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР