От града са заличени имената на най-известните ръководители на национално-освободителното

...
От града са заличени имената на най-известните ръководители на национално-освободителното
Коментари Харесай

Единствената столица в Европа, където улиците носят имената на комунистически лидери

 От града са заличени имената на най-известните ръководители на национално-освободителното придвижване, в това число и на участници в Солунските атентати. В Скопие към този момент няма да има улица носеща името на Борис Сарафов, който дружно с Даме Груев и Анастас Лозанчев управлява щаба на Илинденското въстание през 1903 година. От града е премахнат и Павел Шатев, един от солунските атентатори, който след 1945 година е изпратен на изгнание от режима на югославския деспот Йосип Броз Тито, а тялото му е захвърлено в двора на една черква в град Битоля.

За да бъде пореден в своите решения, Шилегов, който провежда “исторически турове в Скопие, в памет на Тито ", връща улица носеща името на ръководителя на Болшевишката гражданска война в Русия през 1917 година Владимир Илич Ленин, предава БГНЕС.

Шилегов заличава и улицата на един от основателите на Вътрешна македонска революционна организация Христо Батанджиев и на трагично починалия президент Борис Трайковски през 2004 година при самолетна злополука. И през днешния ден Скопие е единствената столица в Европа, където се срещат улици и булеварди носещи имена на комунистически водачи, в това число и на диктатора Тито. В града няма нито една улица носеща името на най-малко един от десетките хиляди преследвани и убити след 1945 година С имената на комунистически водачи има голям брой фабрики, учебни заведения и даже културни центрове.

След разпада на Съюз на съветските социалистически републики даже в Русия бяха възобновени старите наименования, в това число и на Санкт Петербург, който бе преименуван от Сталин на Ленинград.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР