От ГП Българско лято настояват да бъдат премахнати от списъка

...
От ГП Българско лято настояват да бъдат премахнати от списъка
Коментари Харесай

Партията на Божков настоява да бъде извадена от списъка Магнитски

От ГП " Българско лято " упорстват да бъдат отстранени от листата " Магнитски ". Те изпратиха своето искане до представителите на Министерски съвет, Министерство на вътрешните работи, Министерството на финансите и Държавна организация " Национална сигурност ".

Според ГП " Българско лято " има нарушаване в българското законодателство. В позицията си те визират отхвърлянето на партията на Божков на изборите от страна на Върховен административен съд.

ЦИК първа отхвърли да записва " Българско лято " за вота. Причината - към заявката за присъединяване не е приложено уверение за настояща банкова сметка според условията на Изборния кодекс, като при приемане на заявката са дадени инструкции да бъде приложено такова уверение.

В тази връзка от партията разясняват, че от Българска народна банка са им отказвали да открият банкова сметка на Политическа партия ГПБЛ. Чрез Решението на Министерски съвет се визира опцията на Политическа партия ГПБЛ да взе участие в избори, разясняват те в позицията си.

Според тях, това, което Министерски съвет в действителност прави с Решението е, че се пробва да контролира дейността на Политическа партия ГПБЛ с подзаконов акт, а не със закон. Действията на Министерски съвет са в явно нарушаване на Конституцията на Република България.

По проблема " Магнитски " от партията показват, че в учредяването на Политическа партия ГПБЛ вземат участие пълнолетни жители. " В съставите на изброените централни управителни органи НЕ попада лицето Васил Крумов Божков или друго лице с наложени рестрикции па американския закон " Магнитски ", което да е съображение за включването на Политическа партия ГПБЛ под номер 5 в Списъка ", разясняват те.

От Политическа партия ГПБЛ изясняват, че е единственият политически индивид в страната, който има право на държавна дотация, само че не може да я получи. Излиза, че в случай че ГПБЛ няма банкова сметка, държавната дотация, на която тя има право по закон, не може да бъде получена от нея. До този миг, обаче, ГБПЛ не може да получи държавната си дотация, заради това, че няма открита банкова сметка.

" Присъствието на партията в Списъка не е подкрепено от никакви причини или доказателства. Всичко това води до извода за предумишлено отнемане на Партията от присъединяване в избори, или за административен произвол ".

От ГП " Българско лято " упорстват да бъдат извадени от Списъка със глобени лица.

На 2 юни Съединени американски щати оповестиха трима българи, които попадат под глобите на Глобалния закон Магнитски - Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков. Като реакция Министерският съвет одобри решение Министерството на финансите да разгласява описи на лицата, които попадат или евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC).

Ето и целия текст на писмото на " Българско лято " до институциите:

ДО

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ ДО

ПОСТОЯННА РАБОТНА ГРУПА,

С УЧАСТИЕТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА

МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ,

МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ,

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „ НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ “ И

НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ

И СЪТРУДНИЧЕСТВО В ЕВРОПА

ОТНОСНО: Решение на Министерски съвет №441 за основаване на работна група, която да предприеме дейности в отговор на наложените наказания от Службата за надзор на задграничните активи на Съединени американски щати, която да изготви и поддържа лист на лицата, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДАНС,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР НА Национална агенция за приходите,

Обръщам се за следващ път към Вас, в качеството си на ръководител и представляващ политическа партия „ ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА БЪЛГАРСКО ЛЯТО “, ЕИК 177481686, вписана в регистъра на политическите партии под №426, том 13, стр.175, ф.д.№2/2021 по разказа на Софийски градски съд за 2021г., със седалище и адрес на ръководство: гр. София 1000, регион Оборище, ул. „ Московска “ № 43, e-mail: [email protected] („ Политическа партия ГПБЛ “), с искане да я премахнете от листата на лицата, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати („ Списъка “). Считам, че включването на представляваната от мен Партия в Списъка е голословно и незаконосъобразно.

Моля, да приемете изложеното по-долу, посредством което още един път заявяваме, че правата, свободите и законните ползи на Политическа партия ГПБЛ са действително наранени, заради което би трябвало да постановите неотложно изваждането на Партията от Списъка.

На 04 юни 2021 година Министерски съвет в свое Решение № 441 („ Решението “) основава непрекъсната работна група, с присъединяване на представители на Министерството на вътрешните работи („ Министерство на вътрешните работи “), Министерството на финансите („ МФ “), Държавна организация „ Национална сигурност “ („ ДАНС “) и Националната организация за приходите („ Национална агенция за приходите “), която в незабавен порядък да изготви и да поддържа лист на лицата, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати. В Списъка без всякакво съображение попада под номер 5 при „ Юридическите лица “ и Политическа партия ГПБЛ. Вследствие на това включване, правата и законните ползи на Партията бяха съществено наранени.

Предприетите от Ваша страна дейности като работна група, са в директно несъгласие с редица разпореждания от Конституцията на Република България, българското и европейското законодателство. Международните контракти имат преимущество пред нормите на вътрешното законодателство, според член 5, алинея 4 от Конституция на Република България. България е пълноправна държава-членка на Европейски Съюз и като такава взе участие в построяването и развиването на Европейски Съюз, а не на Съединени американски щати – извод от член 4, алинея 3 Конституция на Република България. В този смисъл се приема, че правото на Европейски Съюз има приоритет пред националните правни системи на държавите-членки. Нарушавайки висшия закон в България, Вие приложихте американското законодателство и подчинихте на него издадените в последици инструкции.

Измина повече от половин година от налагането на глобите по „ Магнитски “, а в България продължава да няма направена нормативна рамка, по която да се подхващат дейности при положение на наказания, наложени от органи на друга страна. Прави усещане, че по заведените над 60 каузи пред Върховен административен съд не е показан превод на американския закон, което води до неуместния извод, че суверенна, самостоятелна и правова страна каквато е България ползва непреведен, неприет от конституционните органи на страната и нератифициран от нея непознат закон и задължава държавните ведомства да се преценяват с него. Списъкът в действителност съставлява чисто политически акт на административен орган на изпълнителната власт на непозната страна, който не задължава с каквото и да било титуляря на изпълнителната власт съгласно нашата Конституция – Министерски съвет („ Министерски съвет “). Този политически акт не би трябвало и не може да служи като съображение за налагане на наказания у нас. Министерски съвет е в пълномощията си да направи също политическо изказване по него като най-висшия орган на изпълнителната власт в Република България, имащ обща подготвеност в реализирането на външната ѝ и вътрешна политика. Например, би могъл да съобщи, дали утвърждава или не такова жестоко вмешателство в политическия живот на страната ни като случайното оповестяване на наказания от друга страна против новосъздадена, самостоятелна и демократична партия като Политическа партия ГПБЛ. Но не може да употребява политически акт (Списъка) като фактическо съображение и да основава непрекъсната работна група за налагане на наказания против български жители или организации.

Непосредствено след публикуването на направения от Вас лист, Политическа партия ГПБЛ изпрати тъжба с искане за унищожаване на Партията от него – съответно подаден в деловодствата на всяко от ведомствата, част от работната група. Макар да бяхте очевидно и съответно сезирани с аргументирани доводи, Вие решихте да не отговорите и да не дадете пояснения за налагане на наказания, единствено и само по повод Политическа партия ГПБЛ. Очевидно, че в този случай е налице дискриминация, учредена на политическа принадлежност, защото няма влезнал в действие акт на държавен правосъден орган в България или в която и да било страна по света, установяващ, че Партията или лица от управителните ѝ органи са направили каквото и да било нарушаване или закононарушение (за физическите лица) на територията на страната, Европейски Съюз или която и да било друга страна по света. Няма нито един мотив, който да обосновава включването на ГПБЛ в рестриктивен лист на лица, чиито права следва да бъдат лимитирани. И все пак, този политически акт на изпълнителната власт служи като съображение за налагане на наказания против една законосъобразно основана демократична партия. Парадоксално е по какъв начин Министерски съвет има подготвеност да издава господарски волеизявления, само че не и подготвеност да позволи въпросите, зародили от тях. Парадоксално е по какъв начин МФ има пълномощия да включва лица в рестриктивен лист, само че няма пълномощия да ги изключва.

Последиците, които Партията незаслужено към този момент повече от половин година търпи са извънредно тежки и съществени. Следствие от включването на Политическа партия ГПБЛ в листата с рестриктивни ограничения е дезактивираната и след това закрита банкова сметка – едностранно от страна на „ Интернешънъл Асет Банк “ АД. Без всякакво пояснение и без да са налице каквито и да било законови учредения за отвод, лицензираните от Българска народна банка банки в страната категорично или безмълвно отхвърлят да открият банкова сметка на Политическа партия ГПБЛ. Повечето не удостояват Партията даже с отговор. Отказите са учредени на спуснатите от Българска народна банка наложителни инструкции, които слагат Партията в рубрика „ Рисков профил “.

Чрез Решението на Министерски съвет се визира опцията на Политическа партия ГПБЛ да взе участие в избори. Политическите партии стоят в основата на ръководството на всяка една демократична страна, изключително в границите на Европейския съюз („ Европейски Съюз “). Съгласно наредбата на член 11 от Конституцията, политическият живот в България се основава точно върху правилото на политически плурализъм. „ Плурализъм “ произлиза от латинската дума „ pluralis “ и значи многобройност. По-конкретно, политическият плурализъм е съществуването на голям брой разнообразни, а от време на време и противоречащи си ползи и убеждения в обществото. България, като суверенна и самостоятелна страна и като част от Европейски Съюз, признава съществуването на тези разнообразни ползи и убеждения, както и правото на хората да се сдружават за да ги пазят. Затова и наредбата на член 11, алинея 3 от Конституцията е следната:

Чл. 11, алинея 3 от Конституцията на Република България:

„ Партиите спомагат за образуване и изложение на политическата воля на жителите. Редът за формиране и преустановяване на политически партии, както и изискванията за тяхната активност се уреждат със закон. “

Това, което Министерски съвет в действителност прави с Решението е, че се пробва да контролира активността на Политическа партия ГПБЛ с подзаконов акт, а не със закон. Действията на Министерски съвет са в явно нарушаване на Конституцията на Република България.

Разпоредбата на член 2, алинея 1 на Закона за политическите партии („ ЗПП “) дефинира политическите партии като „ доброволни сдружения на жители с изборни права според българското законодателство “. Съгласно ЗПП те извършват общественополезна активност: „ спомагат за образуване и изложение на политическата воля на жителите посредством избори или по други демократични способи “. По формулировка „ политическите партии употребяват демократични средства и способи за реализиране на политическите си цели “. Единствено те са организациите, които могат да вземат участие в избори (извод от член 3 ЗПП). Българското право открива правилото на законоустановената активност на политическите партии – „ организацията и активността на политическите партии се реализират въз основа на Конституцията, законите и в сходство с техните устави “ (чл. 4 ЗПП). Членове на политическа партия съгласно българския закон могат да бъдат единствено физически лица („ жители с изборни права “), само че даже не всички физически лица, а такива, които са достигнали пълноправие и за които не е налице несъответственост – „ военнослужещите, чиновниците в региона на вътрешната сигурност и публичния ред, следователите, прокурорите, съдиите, чиновниците в дипломатическата работа, както и други лица, за които със специфичен закон е неразрешено участие в политическа партия “ (чл. 9, алинея 1 ЗПП).

Политическа партия ГПБЛ е самостоятелна българска политическа партия, учредена от цивилен предприемчив комитет, от български жители, записана според Конституцията и законите на Република България от способен орган на суверенна страна членка на Европейски Съюз. Вписана е в Националния указател на българските политически партии на Софийския градски съд („ Софийски градски съд “). Преминала е през двуинстанционен правосъден надзор – както през Софийски градски съд, по този начин и през Върховния касационен съд („ Върховен касационен съд “). Партията е записана на 5 февруари 2021 година. Тя е включена в Националния указател на политическите партии, воден от Софийски градски съд, вписана в него от VI поделение, 7-ми състав на съда (прилагам копие на Решението на Софийски градски съд за основаване на Политическа партия ГПБЛ). В учредяването на Политическа партия ГПБЛ вземат участие пълнолетни, дееспособни, свободни, демократично мислещи български жители, измежду които НЕ попада никое от лицата с наложени рестрикции по американския закон „ Магнитски “ (прилагам копие от протокола). След сполучливата регистрация, Политическа партия ГПБЛ избира от състава на членската си маса управителни органи, каквито според Устава на Политическа партия ГПБЛ (копие, от който прилагам) са Председател, Национален съвет, Изпълнителен съвет и Контролен съвет. В съставите на изброените централни управителни органи НЕ попада лицето Васил Крумов Божков или друго лице с наложени рестрикции па американския закон „ Магнитски “, което да е съображение за включването на Политическа партия ГПБЛ под номер 5 в Списъка (прилагам копие от Актуално положение на Партията). Нещо повече, няма подписана даже Декларация за участие от лицата, глобени по „ Магнитски “, което да обосновава включването на Политическа партия ГПБЛ под номер 5 в Списъка. Връзката, която се прави с Васил Божков е несъстоятелна, защото той е индивидът, дал концепцията за налагане на директната народна власт в ръководството на страната, която концепция след това се възприе и разви от учредителите и членовете на Политическа партия ГПБЛ. Този факт недвусмислено поражда въпроса за какво в Списъка с рестриктивни ограничения не попадат други политически формирования, декларирали очевидна и недвусмислена поддръжка в интерес на друго лице от Списъка.

Решение на Министерски съвет и основания въз основа на него рестриктивен лист жестоко нарушават наредбата на член 44 от Конституцията, регламентираща правото на българските жители на свободно сдружаване. Ограничаването на правата на ГПБЛ и всичките ѝ симпатизанти посредством налагане на рестриктивни ограничения и отнемане от присъединяване в изборите, само заради липса на банкова сметка, съществено заплашват устоите на демокрацията и съществуването на партиите, изразяващи волята на своите гласоподаватели. Невъзможността за интензивно и пълноправно присъединяване в изборния развой е в прорез с понятията „ политически плурализъм “, „ парламентаризъм “ и „ почтени избори “.

Политическа партия ГПБЛ е единственият политически индивид в страната, който има право на държавна дотация, само че не може да я получи. Субсидията се превежда от Министерство на правораздаването по банков път. Това е изводът от изречение трето на член 26, алинея 3 ЗПП – „ Министерството на правораздаването превежда държавната дотация по банкова сметка, посочена от съответната партия по изречение първо. “ На 26 август 2021 година служебният министър на правораздаването е издал Заповед № ЛС-04-434/26.08.2021 година („ Заповедта на министъра на правораздаването “), съгласно която в период до 02.09.2021 година партиите, отговарящи на условията на член 25, алинея 1, т. 1 от ЗПП (иначе казано тези, които имат право на държавна дотация, измежду които е и Партията) според предоставените от Централната изборна комисия („ ЦИК “) данни за създадените на 11 юли 2021 година избори за народни представители следва документално да заявят със заявление по пример пред Министерството на правораздаването приемането на държавна дотация. Съгласно Заповедта на министъра на правораздаването към заявката си партиите наложително ползват уверение от обслужващата банка, че титуляр на посочената банкова сметка е съответната партия – в оригинал (раздел I, т. 2, б. „ б “). Излиза, че в случай че ГПБЛ няма банкова сметка, държавната дотация, на която тя има право по закон, не може да бъде получена от нея. Това би представлявало изцяло неприемлива дискриминация по политически симптом и директно нарушаване на член 6, алинея 2 на Конституцията на Република България: „ Всички жители са равни пред закона. Не се позволяват никакви ограничавания на правата или привилегии, учредени на раса, националност, етническа принадлежност, пол, генезис, вяра, обучение, убеждения, политическа принадлежност, персонално и публично състояние или имуществено положение. “ До този миг, обаче, ГБПЛ не може да получи държавната си дотация, заради това, че няма открита банкова сметка.

Редица медии и предприятия, предоставящи професионални услуги в региона на маркетинга, рекламата или обществените връзки отхвърлят да дават услуги на Политическа партия ГПБЛ с единствения мотив, че Партията е включена в санкционен Списък. Основна задача на ЦИК и цел на Изборния кодекс („ ИК “) е да подсигуряват недискриминационно и равнопоставено присъединяване на политическите партии в изборите, а с това и в политическия живот на страната в сходство с българската конституция и законите на страната. Включването на Политическа партия ГПБЛ в Списъка не подхожда на тази цел и нарушава правилата на ИК и Конституцията.

Всичко гореизложено потвърждава, че правата, свободите и законните ползи на Политическа партия ГПБЛ са действително наранени. Няма нито един мотив, който да обосновава включването на Политическа партия ГПБЛ в рестриктивен лист на лица, чиито права следва да бъдат лимитирани. Присъствието на Партията в Списъка не е подкрепено от никакви причини или доказателства. Всичко това води до извода за предумишлено отнемане на Партията от присъединяване в избори, или за административен произвол.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

С оглед гореизложеното, се обръщам още веднъж към Вас, поради, че сте способени институции в съответния проблем, с искане да извадите политическа партия „ ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА БЪЛГАРСКО ЛЯТО “ от Списъка със глобени лица.

София, 07 януари 2022 година

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР