От години цените на имотите и наемите на Майорка растат.

...
От години цените на имотите и наемите на Майорка растат.
Коментари Харесай

Майорка - машина за пари


От години цените на парцелите и наемите на Майорка порастват. Агенциите за недвижими парцели никнат като гъби след дъжд. Същевременно туристическият взрив основава проблеми на локалните хора. Репортаж на Щефани Мюлер от Палма:

В центъра на Палма може да се види какво върви най-добре на острова.  " Хората купуват италиански сладолед. И къщи ", споделя живеещият в Палма специалист по туризма Джорди Виярт. И в действителност - на някои улици в града на всеки 40 метра има организация за недвижими парцели. Всички те имат нещо общо: те са безусловно незнайни, само че всички съдържат в името си британската думичка  " Property ".

" В жегата сладоледът се харчи добре. Но доста от брокерските организации ще банкрутират ", уверен е немският юрист Тим Вирт, който оказва помощ на известни и платежоспособни германци да се снабдят с парцели на острова. Той прибавя, че петте най-големи организации на острова към този момент са си разпределили частите от тортата. Всички те имат рекордни продажби през 2017 година, само че на пазара към този момент не остават доста незаети пространства.

" Все по-малко обекти излизат на пазара, а купувачите са все по-информирани. Те задават доста въпроси и на новите в сектора им става все по-трудно ", споделя Хавиер Ариола. Той управлява отдел " Продажби "  за Ибиса и Майорка в най-старата организация за недвижими парцели " Kühn & Partner " на острова. Само през тази година продажните цени са скочили с 10 %. А в Палма, където парцелите са най-търсени, растежът е даже 13%, сочат данни на института за оценки на недвижими парцели " Тинса ". Според него, сега намирането на покупател за неподвижен парцел на някой от балеарските острови продължава средно девет месеца.
Редакцията предлага
Майорка страда от всеобщия туризъм

Хавиер Ариола е отличен образец за това по какъв начин триумфът на Майорка може да бъде и нож с две остриета. От една страна непрекъснато растящите от 2015 насам цени на парцелите са помогнали на компанията му да се стабилизира по отношение на най-големия си съперник на острова - " Engel & Völkers ". Но въпреки това Ариола вижда, включително около приятелката си, която работи в системата на опазването на здравето, по какъв начин неудържимият напор на германци към Майорка и Ибиса води след себе си и доста проблеми на трудовия пазар. " При ниските заплати, които получават, тук болногледачите да вземем за пример не могат да си разрешат да заплащат високите наеми. Много хотели пък са принудени да подслоняват личния състав си в лични помощения, защото жилищата са прекалено скъпи и елементарните служащи не могат да си ги разрешат. А в туристическия сезон по този начин или другояче няма съвсем нищо свободно. "

Противоречието сред обичайните за Испания ниски заплати (в сравение с доста други страни в Европа) и високите разноски за живот не е на никое място толкоз мощно изразено, както в Майорка. Средната брутна заплата на острова се движи към 1200 евро на месец. Цените на парцелите през последните три години са скочили с 54 % в покрайнините на Палма и с 29 % в самия град, по данни на организацията за недвижими парцели " Porta Mallorquina Real Estate ". Същата е и наклонността при наемите.  " За 45 кв.м. жилище желаят наем от 1000 евро. Това ме накара да пусна чартърен и личния си апартамент ", признава Хавиер Ариола.

Много локални хора напущат града и се откриват да живеят някъде в покрайнините му, показва брокерът. " Но това предизвиква същински транспортен безпорядък към Палма ", подчертава директорът на " Porta Mallorquina Real Estate " Ралф Шпилфогел, който всеки ден изживява този пъкъл.

Официалните данни сочат, че през първото полугодие на 2018 хотелските резервации са спаднали с 5 % по отношение на същия интервал на предходната година. Но пък 2017 беше рекордна във връзка с туризма: предходната година общо 10,3 милиона души са посетили острова, от които съвсем половината (4,5 милиона) са били германци. " Местните хора знаят, че зависят от туризма. Но пък недоволството им от отрицателните последствия, свързани с това, пораства. Те стачкуват все по-често против големите круизни кораби, с които всеки ден на острова идват хиляди гости ", споделя Джорди Виярт.

" Градът е за локалните, не за туристите ": с сходни плакати в Палма стачкуват против всеобщия туризъм

Властите започнаха сериозни мерки

Преди една година локалното държавно управление на Балеарите задейства ръчната спирачка: то подвигна двойно - на 3 евро - дневната туристическа такса, заплащана от гостите на островите, и наложи съществени ограничавания за отдаване на частни къщи за посетители чартърен. Мораториумът изтича на 1 август, само че сигурно не всички лицензи ще бъдат възобновени по-късно. А нови ще се издават единствено за избрани места в провинцията, където няма толкоз доста туристи. В Палма да вземем за пример работи цялостна възбрана за отдаване на частни жилища и къщи чартърен на туристи.

И новопостроените жилища на Майорка не могат да бъдат отдавани от частници на туристи. " Новият закон за туризма разрешава отдаването чартърен за туризъм на жилища, които са по-стари от 10 години ", показва живеещият на острова юрист Маркос Щайн.

78-годишният Басем Калили от Иран е от късметлиите, които имат право да пускат туристи чартърен в своята финка, която се намира в провинцията. Въпреки това той избира да продаде имението си. От година и половина обаче не може да откри покупател. " Първоначално желаех за моята финка малко над 4 милиона евро, в този момент смъкнах цената до три милиона ", споделя притежателят. Калили е закупил целия парцел преди осем години - за 600 хиляди евро. Тогава той е бил на 60 години и към момента е имал сили и сила. " Цели пет години ми лиши да събера всички документи ", спомня си той. Дотук Басем е засадил 6000 дръвчета в парцела си, облагородил го е, прокарал е тръбопровод и най-после почнал да отдава под наем къщата за посетители. Днес обаче той вече не желае да живее в провинцията и иска да се реалокира в Палма, където си е харесал един апартамент. В Германия, където е работил преди този момент като доктор, не желае да се връща - неговата нова татковина е Майорка. " Искам тук да умра ", споделя иранецът. Ако успее да продаде селския си парцел, проектът му ще успее. Но за туристи към този момент не желае да мисли. " Прекалено остарял съм към този момент за това ", споделя той.

***

Вижте и нашето видео за Майорка: " Вече е дефинитивно: от 1 юли Палма де Майорка не разрешава отдаването чартърен на частни жилища. Така управляващите желаят да обуздаят всеобщия туризъм и повишаването на жилищната повърхност. Но до момента в който едни ликуват, други са гневни. "
Майорка взима ограничения против всеобщия туризъм
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР