От години ракът е сред водещите причини за смъртност в

...
От години ракът е сред водещите причини за смъртност в
Коментари Харесай

Рискът от развитие на рак и здравословните навици, с които можем да го намалим

От години ракът е измежду водещите аргументи за смъртност в международен мащаб дружно със сърдечно-съдовите болести. Онкологичните са доста разнообразни типове, могат да обиден съвсем всеки орган и система в човешкото тяло, а за аргументите за тях не стопират да се вършат научни проучвания за по-ефективна предварителна защита и профилактика.

И макар че не във всички случаи ракът е предотвратим, постоянно неговата поява и метод на развиване зависи в една или друга степен от метода на живот, който водим - хранене, сън, стрес и доста други. А ново голямо изследване, извършено по самодейност на The World Cancer Research Fund (WCRF) и American Institute for Cancer Research извежда десетте съществени рекомендации, с които можем да понижим риска от развиване на някои типове рак с до 30%.

За задачата на проучването са употребявани данни за над 94 хиляди души на междинна възраст 56 години. На базата на дългогодишно наблюдаване се открива, че колкото повече хората се придържат към рекомендациите, толкоз повече минимизират риска си от дигностициране с онокологично заболяване. Ето и кои са те:

1. Поддържане на показател на телесната маса в здравословната долна граница - сред 18.5 и 24.9;

2. Два и половина часа тренировки седмично;

3. Спазване на уравновесен хранителен режим, включващ най-малко 30 гр. фибри дневно и най-малко пет порции плодове и зеленчуци;

4. Ограничаване на бързите и модифицирани храни;

5. Не повече от три порции алено месо на седмица;

6. Избягване на питиета с добавена захар;

7. Въздържание от алкохол;

8. Кърмене за най-малко шест месеца;

9. Избягване на лекарства за предварителна защита на ракови заболявания;

10. Спазване прецизно на лекарските рекомендации, в случай че се стигне до диагностициране с рак.

Сред рекомендациите несъмнено се откроява кърменето, което от дълго време е несъмнено от лекарите като ефикасна превенция срещу рака на гърдата. А повода е намаляването на равнищата на хормона естроген по време на процеса на произвеждане на майчино мляко.

Храненето също несъмнено има директна връзка с риска от развиване на рак. Когато ядем вредни храни, това води до повишение на тежестта, а с него се виждат и характерни хормонални промени, които могат да доведат до по-бързо развиване на туморните кафези, предава Daily Mail.

Червеното и модифицираното месо съдържат редица съединения и нездравословни субстанции, които, когато попаднат в организма, образуват други съединения, които могат да увредят клетките, покриващи дебелото черво, и по този начин да доведат до развиването на рак.

Що се отнася до алкохола, при преправянето му в тялото се отделя химикалът ацеталдехид, който може да провокира увреждане на ДНК, което е обвързвано с голям брой ракови болести.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР