От ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за тълкувателно решение

...
От ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за тълкувателно решение
Коментари Харесай

ГЕРБ предадоха Истанбулската конвенция на Конституционния съд

От ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за тълкувателно решение на Истанбулската спогодба.

" Внесохме желаеме до Конституционен съд, с което желаеме съдът да даде мнение по отношение на сходството на т.н Истанбулска спогодба с Конституцията на Република България ", посочи ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов . Кирил дружно с националния п редставител от ГЕРБ Тома Биков внесоха дружно настояването.

Данаил Кирилов изясни, че под настояването са подписани общо 75 народни представители - ръководителят на политическата им група Цветан Цветанов и още 74 депутати. Той подчертава, че дружно с настояването са импортирани и сериозен размер приложения , които включват преписката по законопроекта за ратификация в Народно събрание, 8 отчета, които са били направени в последните 4 години, финансирани по Норвежкия механизъм , които съставляват разбор и оценка на опцията за използване на Истанбулската спогодба в българското право и за нужните стъпки за използването й.

 Спряха ратификацията на Истанбулската спогодба
Спряха ратификацията на Истанбулската спогодба

Правната комисия отсрочи дебатите


" Първо сме анализирали всички негативни мнения по-късно сме дали и нашите причини " за ". Смятаме, че с това искане оптимално изчерпателно сме показали казусът и обстановката пред конституционните съдии , разяснили сме разногласията свързани с понятията, които касаят взаимоотношението с Конституцията. Смятаме, че Конституционен съд с решение ще даде най-обективната правна експертиза и умозаключение за това дали Истанбулската спогодба подхожда на конституцията. " Това съобщи Кирилов пред постройката на Конституционния съд.

Конституцията и законодателят е споделил, че е вероятен обзор за конституционосъобразност тогава, когато интернационалният контракт е подписан, само че още не е утвърден от законодателния орган , подчертава Кирилов.

" Действително действителните разновидности са два. Конституционен съд да одобри, че конвенцията подхожда на Конституцията т. е е позволена ратификацията . Вторият вид е противоположния - да се одобри, че конвенцията значително опонира на съществени правила в конституцията и в българското обективно право ", изясни ръководителят на правната комисия и добави, че съгласно това кои от тези разновидности ще се случи, ГЕРБ ще съобрази по-нататъшното си правно държание .

" В никакъв случаи не желаеме да разясняваме на този стадий бъдещи възможни хипотетични промени в конституцията. Това е един идващ въпрос, които зависи от доста условия, в това число зависи от единодушието и консенсуса в Народното събрание ", безапелационен е Кирилов.

Тома Биков пък изясни пред публицисти политическата цел на импортираното искане.

" Политическата цел на това, че сезираме Конституционен съд, е да подсигуряваме пред българското общество, първо че Конституцията ще се пази, а нашето схващане е, че българската конституция е един от главните бранители на обичайните полезности и н а християнския културен пиедестал на българското общество. И в този смисъл нашата цел е да подсигуряваме на обществото, че тези полезности ще бъдат не просто съхранявани, само че и защитавани от нас ", съобщи Биков. Той добави, че поради това ГЕРБ са изслушали всички причини и " за ", и " срещу ", и крайните, и умерените.

Ако бъде признато настояването, се чака конституционните съдии да излязат с тълкувателно решение от 3 до 5 месеца.

Припомняме, откакто ратификацията на Исатнбулската спогодба мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се развихри плевел спор освен в обществото , само че и измежду политическите партии.

Освен от Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ", от Българска социалистическа партия също се оповестиха срещу ратификацията, като дадоха поръчка и за образуване на референдум. С амо няколко дни откакто обявиха това, социалистите обаче смениха въпроса .

Позицията на Българска социалистическа партия беше разкритикувана обаче от някогашния водач и в този момент ръководител на ПЕС Сергей Станишев. Да провежда референдум се закани и водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.

Президентът Румен Радев също се разгласи против ратификацията и я назова " зле написан закон ".

 Румен Радев не желае ратификация на Истанбулската спогодба
Румен Радев не желае ратификация на Истанбулската спогодба

Документът е зле написан закон съгласно президента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР