От ГЕРБ съобщиха, че България, Полша и Унгария не участват

...
От ГЕРБ съобщиха, че България, Полша и Унгария не участват
Коментари Харесай

Новаков: Не е ясно защо България отказва да участва в специална операция на Европол

От ГЕРБ оповестиха, че България, Полша и Унгария не вземат участие в интервенцията на Европол " Сентинел ", която проверява злоупотреби с фондове за възобновяване след пандемията от Ковид-19. Данните се съдържат в отчет на Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, който ще бъде гласуван през днешния ден в пленарната зала.

" В интервенция " Сентинел ", която Европол стартира в края на 2021 година, най-големите бенефициенти - България, Полша и Унгария, са отказали да сътрудничат на интернационално следствие, което има за цел да споделя разследваща информация и да се откриват измами с парите, които Европейски Съюз е отпуснал за справяне с последствията от Ковид-19 ". Това съобщи евродепутатът Андрей Новаков за България Он Еър.

" По-лошото е, че няма отвод, а никакъв отговор, никаква връзка не е стигнала до Европол ", разясни той, като добави, че никой не може да отговори за какво България неколкократно е била подканяна да вземе присъединяване и това не се е случило.

Оказва се, че в годишния отчет за финансовите ползи на Европейски Съюз написа, че тези три страни се приканват " неотложно да се включат в следствието ". " Предстои да го гласуваме след към 4-5 часа и тогава чакам да мине и да стане публична позиция на Екологичен потенциал ", разяснява евродепутатът.

По думите му неналичието на връзка издава паника и основава предпоставки за подозрения от страна на европейските органи. Освен това, по същото време е отхвърлен и шефът на Изпълнителната организация за одит на средствата от Европейски Съюз, който би трябвало да управлява по какъв начин се харчат парите от Европа.

" След приемането си в Екологичен потенциал този отчет ще бъде изпратен до всички страни членки. Надявам се идващото служебно държавно управление да преразгледа тази позиция и да излезем от неловката обстановка, в която се крием от нещо ", акцентира той.

Андрей Новаков напомни, че все още България чака утвърждение на оперативни стратегии и да стартира да работи Планът за възобновяване и резистентност, поради което нямаме потребност от сходни подозрения.

По връзки на Плана евродепутатът счита, че има забележителен риск да загубим пари, че се бави ненужно и че е трябвало общините към този момент да бъдат включени в процеса на взимане на решение и написване на самия документ.

" Мисля, че е било въпрос на договаряния държавното управление да убеди Европейска комисия, че статистиката може да подвежда, че България не е била ударена тежко от Kовид ", установи той, като акцентира, че с всяка минала минута, в която не сме почнали да разплащаме средства по Плана, шансът да се изгубят се усилва.

" Планът в цяла Европа е написан по този начин, че той е стеснен по време. Парите могат да се употребяват до юни 2026 година, а договорите се подписват в идващите 18 месеца. За да ги получим в период, би трябвало неотложно да договаряме по 700-800 млн. на месец ", заключи Новаков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР