От ГЕРБ са се отказали в последния момент да подпишат

...
От ГЕРБ са се отказали в последния момент да подпишат
Коментари Харесай

От ПП-ДБ били готови да дадат на ГЕРБ половината кабинет, но след още девет месеца

От ГЕРБ са се отказали в последния миг да подпишат съглашението с " Продължаваме промяната - Демократична България ", поради заложените в него промени в правосъдната система, регулаторите и службите.

Това сподели пред бТВ съпредседателят на " Продължваме смяната " Кирил Петков пред бТВ. Както от ПП-ДБ обявиха и нощес, в последния миг договарящите от ГЕРБ са се отказали от това да имат повече министри, само че са декларирали, че не могат да подпишат съглашението за промени.

" Не можем да влезем в ръководство, в което да се залъгваме, че промените ще бъдат направени. Няма смисъл да вършим уговорки и те да не се съблюдават ", съобщи Петков.

И добави, че от " Продължаваме промяната - Демократична България " са се съгласили ГЕРБ да получи 7 министерства. Петков заявява подготвеност след 9 месеца, в случай че промените са осъществени, да се приказва за 50 на 50 разделяне на министерските постове.

" Имам вяра, че утрото е по-мъдро от вечерта ", съобщи Петков.

Той сподели, че към момента не схваща какво се е случило нощес. И съобщи, че когато и да е е подготвен на среща с ГЕРБ.

Петков посочи, че в последния миг от ГЕРБ са се отказали от това да имат повече министри. Но са декларирали, че не могат да подпишат съглашението, в което се разказват промените. Имало е единодушие Мария Габриел да бъде и министър председател, и външен министър.

Както Клуб Z писа, в спораузмението, което ГЕРБ са отказали да подпишат, е било регламентирано да няма плаващи болшинства - т.е. ГЕРБ и Движение за права и свободи да съумяват да прокарват гласувания в Народното събрание с помощ от други парламентарни групи, най-много " Възраждане " и " ИТН ". Записано е също по този начин, че няма да има партийни квоти в регулаторите, а тхените членове ще се избират с транспарантен развой, като и двете страни имат право на несъгласие.

За избора на Висш съдебен съвет и инспекторат е записано, че нито една партия няма да има извънредно място, с цел да добави болшинството от 2/3 от гласовете в Народното събрание. Това значи, че Движение за права и свободи няма обезпечено присъединяване в правосъдната система. Искането на ГЕРБ такова болшинство да се търси единствено от евроатлантическите партии - т.е. единствено от Движение за права и свободи, не е било признато.

" Да нямаме гнили ябълки, които от самото начало са били в тези органи ", съобщи Петков.

От " Продължаваме промяната - Демократична България " са желали да бъде записано, че промяната в службите стартира в края на юли.

" 9 месеца приказваме за промени, само че те не се случват ", посочи Петков.

Той призва през днешния ден на обяд Мария Габриел да не връща празна директория, тъй като по Конституция има още 7 дни за договаряния.

" Има 2-3 фрази да ги довършим. Нищо не допуска през днешния ден по обяд да се върне досието празна и да се отиде на избори.

С тази социология нищо няма да променим. Ще загубим еврозоната. Няма да влезем в никакво ръководство, в случай че тези промени не бъдат почнати. Можем да се изпокараме, да изгубим време, да изпуснем еврозоната ", сподели Петков. 

Той съобщи, че промените не са " наши ", а са предстоящи от хората.

" Не се молим, няма молби, има държавническо възприятие за отговорност. Моля да имаме една естествена европейска страна ", съобщи Петков.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР