От ГЕРБ предлагат преформулиране на комисиите според новите приоритети и

...
От ГЕРБ предлагат преформулиране на комисиите според новите приоритети и
Коментари Харесай

Новият общински съвет на София ще работи по нов правилник и с нови комисии

От ГЕРБ оферират преформулиране на комисиите съгласно новите цели и конструкция на локалната администрация.

© Юлия Лазарова Нов устав за работа на Столичния общински съвет, основаване на няколко нови комисии съгласно целите на Йорданка Фандъкова, създаване на нова конструкция и обществено поименно гласоподаване. Това са част от предложенията на група на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили за работа в новия локален парламент, които бяха показани на брифинг в петък.

От ръководещата коалиция оповестиха още, че към този момент са изяснили тематиките, върху които ще работят дружно с " Демократична България ", Вътрешна македонска революционна организация и " Спаси София ". С десните това са електронното ръководство и повишението на прозрачността, дигитализацията и вероятните политики за досегаемост на " Витоша ", чистотата на въздуха и превоза. Заедно с общинските съветници на Вътрешна македонска революционна организация ще се работи за повишение на сигурността, а с гражданския претендент от " Спаси София " ще бъдат обсъждани транспортната инфраструктура и обслужването. Предстоят политическите съвещания с Българска социалистическа партия и " Атака ", изясни Малина Едрева, която ще бъде ръководител на групата на локална коалиция ГЕРБ-СДС в новия общински съвет.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как ще работи новият СОС

" Предлагаме няколко значими за основаване комисии, които да отразяват целите на госпожа Фандъкова. Това ще са комисия по превоз и пътна сигурност, комисия по дигитализацията и такава, каквото ще дава отговор за плановете, които се извършват. За да се отговори на спекулациите, предлагаме представителите на всички групи да имат опция да се срещнат с всички публични поръчки над 500 хиляди лева и да работят с комисията по публични поръчки. Така ще имат визия какви поръчки се организират и какви са изискванията за надзор от страна на СОС ", разяснява общинският консултант Николай Стойнев.

Друга вест е, че към този момент ще има опция да се види кой консултант по какъв начин е дал своя вот решенията на съвета. Това ще става на уеб страницата на общината, където ще се разгласява информацията след всяко съвещание. Според Елен Герджиков техническата подготовка към този момент е приключена и жителите ще могат да наблюдават поименното гласоподаване още след първото съвещание на СОС.

Старт от вторник

На 12 ноември новоизбраните съветници и кметът на Столична община ще положат клетва. Тогава ще се гласоподава и за ръководител на Столичния общински съвет, като процедурата се прави скрито и в два кръга. Предложението на ГЕРБ за поста ще бъде Елен Герджиков, който и до момента заемаше тази служба.

Ще бъдат определени и зам.-председателите на общинския съвет, които се оферират от всички политически групи в градския парламент, а гласуването за тях е очевидно.

Председател на първото съвещание ще бъде ГретиНов Стефанова от " Демократична България ", която е най-възрастният консултант.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР