От ГЕРБ потвърдиха, че подкрепят свободата на словото и се

...
От ГЕРБ потвърдиха, че подкрепят свободата на словото и се
Коментари Харесай

ГЕРБ: Не може да се допуска представители на властта да воюват с медиите

От ГЕРБ потвърдиха, че поддържат свободата на словото и се извиниха, в случай че са обвинени в опит да се намесват в медиите. Според тях не може да се позволява обстановка, в която представители на властта водят война с медиите. Два дни откакто реплики на депутата Антон Тодоров и на вицепремира Валери Симеонов към Виктор Николаев в ефира на Нова телевизия провокираха публични реакции, от най-голямата партия разясниха тематиката на изключителна конференция. На нея стана ясно също, че министър председателят Бойко Борисов е разпоредил на съпартийците си да не влизат в борба с президента Румен Радев. Над 700 милиона лв. повече в бюджета за следващата година ще има за заплати във всички браншове.

От ГЕРБ се разграничиха от ултиматума на вицепремиера Валери Симеонов към 4 национални медии, да му се извинят в период от 24 часа, тъй като счита, че е подложен на клеветническа акция. Този период изтече. А Симеонов предизвести, че в случай че не получи опрощение, ще потърси правата си в съда. От ГЕРБ през днешния ден показаха позицията на кабинета по тематиката.
 Томислав Дончев - вицепремиер: Мога да изразя позицията на Министерски съвет - че той държи на свободата на словото и се опълчва на всички опити някой да споделя на публицистите какво могат да приказват и какво не могат да приказват. Аз не мога да се извиня от името на сътрудника Симеонов. Той може да смята, може и да не смята, това си е негова персонална позиция, че има потребност от опрощение.
От партията още веднъж се дистанцираха от всевъзможни опити за политическо въздействие върху медиите.

Томислав Дончев - вицепремиер - Темата с правото на журналиста да приказва това, което смята за вярно и да показва позицията си, не може да бъде поставяна под въпрос. Това е най-висшият, свят стандарт и въобще не може да се позволява обстановка, че представители на властта водят война с медиите, в противен случай. Те дори би трябвало да са загрижени и да пазят правата и свободите на публицистите. Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Ние заставаме зад свободата на словото.  Владислав Горанов - министър на финансите: Сега ние се извиняваме, в случай че държавното управление или ГЕРБ са обвинени в опит за интервенция в независимостта на медиите и няма по какъв начин да сме удовлетворени, че този спор се води и ние сме в отбранителна позиция.
От ГЕРБ предложиха Симеонов и Антон Тодоров още веднъж да бъдат поканени за изявленията, с цел да обяснят позициите си.

Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Антон Тодоров сервира своите извинения, аз сервирах извинения като ръководител на ПГ, партията излезе с позиция.
От партията през днешния ден дефинираха като спекулации изказванията, че са във война с президентската институция. Преди утрешния Консултативен съвет при президента, министър председателят е разпоредил съпартийците му да не приказват против президента, а за понижаване на опълчването.

 Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: ГЕРБ в никакъв случай по никакъв мотив не търси борба и това, което съм поел като ангажимент и към премиера Борисов, че колкото по-малко загатвам Радев, толкоз по-добре. Терминът война, и това, че когато някой я търси, той ще я получи - това не са изрази, изричани от ПГ на ГЕРБ или представители на ГЕРБ.
По мотив офанзивите от ляво за роднински назначения, от ГЕРБ приканиха сигналите да бъдат подавани до способените институции.

Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: ГЕРБ няма да взе участие в тази компроматна война.Владислав Горанов - министър на финансите: Смятам да предложа на Таско Ерменков да сезира Комисията за спор на ползи за овчарското куче на Дончев. Томислав Дончев - вицепремиер: Кучето ми, доколкото става дума за немска овчарка, има родствени връзки и с гранична полиция, и с Министерство на вътрешните работи, даже и с митниците. Готов съм да го призная! Няма метод такова расово животно да няма родственици, братовчеди, братчета и сестрички във всички тези институции.
Финансовият министър през днешния ден увери, че страната е в положително положение и идващият бюджет ще бъде с по-малък от планувания недостиг.

Владислав Горанов - министър на финансите: Говорихме за нарастване на приходите. Над 700 милиона повече разноски за личния състав има в идващия бюджет, който държавното управление ще предложи. И то във всички браншове. Средно близо 10 на 100 порастват разноските за личния състав.
Увеличение ще има и на заплатите на служители на реда и военни, само че в идващите дни ще станат ясни точните планове.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР