От ГЕРБ отново намериха повод да плашат гражданите с конституционна

...
От ГЕРБ отново намериха повод да плашат гражданите с конституционна
Коментари Харесай

ГЕРБ отново плаши гражданите с конституционна криза

От ГЕРБ още веднъж откриха мотив да плашат жителите с конституционна рецесия. Този път обаче мотивът е пределно слаб – отводът на Централната изборна комисия (ЦИК) да се броят контролните разписки от машинното гласоподаване във всички изборни секции на идния парламентарен избор на 11 юли.

За такова преброяване упорстваха представителите на партията в комисията. Така и обаче не можаха безапелационно да обяснят за какво това би трябвало да се прави. Машинното гласоподаване на процедура се обезсмисля, в случай че членовете на секционните изборни комисии бъдат принудени да броята ръка всички разписки.

За хората на Бойко Борисов обаче това се оказва сериозен фактор за честността на вота. „ Разбираме, че страната сега е изправена в обстановка на мъка и всички органи се пробват трудно, по някакъв метод, да замажат обстановката. Ние желаеме разписките да бъдат броени, тъй като желаеме процесът да е почтен.. не всички тези подозрения, за които приказваме, да останат да висят, тъй като това в действителност ще бъде конституционна рецесия към този момент ”, разгласи някогашният народен представител от ГЕРБ Радомир Чолаков на брифинг в централата на партията.

Тези причини бяха развити в една по-обща рецензия към машинното гласоподаване. „ За страдание, България от Трифонов и Иванов беше осъвременена до такава степен, че бяхме подредени до страни като Индия, Бутан, Венецуела и Бразилия. Още преди 10 години съвсем цяла Европа се отхвърли от машинния избор ”, разгласи кандидат-депутатът Дани Каназирева.

Тя картинно дефинира измененията в Изборния кодекс, с които машинното гласоподаване размени хартиените бюлетини, като „ един юридически парадокс, в резултат на групово безумство в 45-ото Народно заседание, признати за една нощ в несъгласие с конституцията на Република България и накърнавящи правото на жителите да избират в нарушаване на кодекса на положителните практики на Венецианската комисия ”. Като аргумент, че правата на гласоподавателите са нарушени, уточни, че изборните секции са разграничени на два типа: такива с под 300 гласоподаватели, които могат да гласоподават с хартия, само че не и с машини, и с над 300 гласоподаватели, които разполагат с устройства, само че не и с опция да употребяват хартиени бюлетини.

Бившите ръководещи използваха случая, с цел да свържат още веднъж „ Демократична България ” с Движение за права и свободи, както лидерът им Бойко Борисов обича да прави. „ Реално две бяха измененията в Изборния кодекс – отвориха се секциите за Движение за права и свободи в Турция и се сътвори риск от анулиране на изборния резултат на вота на 11 юли. До това се свежда огромната промяна. Всъщност така наречен нови партии или „ Демократична България ” в устрема си да угодничат на партията на Трифонов потъпкаха своите поръчки за промени в изборите и сведоха промяната до отваряне на секции за Движение за права и свободи в Турция и опция за риск от анулиране на изборите ”, съобщи Каназирева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР