От ГЕРБ направиха първите си коментари за публикувания днес доклад

...
От ГЕРБ направиха първите си коментари за публикувания днес доклад
Коментари Харесай

ГЕРБ: Еврокомисията ни хвали за борбата с корупцията

От ГЕРБ направиха първите си мнения за оповестения през днешния ден отчет на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Според ръководещата партия той е позитивен и справедлив.

Ясно се обрисуват постигнатите резултати от съдействието на страната ни с Европейската комисия и в подтекста на Механизма за съдействие и оценка и необратимостта на осъществените промени, както и посоката на бъдещите дейности. Това съобщи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Комисията подчертава върху сфери, в които страните членки, съответно България, която в този отчет се загатва чак на 10-а страница, предпочитано да насочват своите дейности, с цел да подсигуряват спазването на върховенството на правото в Европейски Съюз. Тези области съответстват и с набелязаните цели на държавното управление. Докладът категорично показва, че при започване на годината бяха инициирани серия от следствия за корупция по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати и обвинявания. Отбелязано е също, че доста добре работи и действа КПКОНПИ и единствено до 2019 година е запорирано имущество на стойност 3 милиарда лв. ", добави Дариткова.

Според нея отчетът на Европейска комисия демонстрира, че са оценени напъните на българското държавното управление в битката с корупцията, консолидираната законодателна рамка и активността на профилираните структури в изпълнителната и правосъдната власт. А това свидетелства за решимостта на българските институции за справяне с този международен проблем.

По думите на шефката на ПГ на ГЕРБ, отчетът установи, че българското законодателство дава главните правни гаранции за отбрана и активност на публицистите и медиите. Правителството удостоверява към този момент поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член на Европейски Съюз и готовността на страната ни за интензивно присъединяване в разговора за върховенството на закона и правото, акцентира тя.

"Европейската комисия подчертава, че има доста положително съдействие сред българската страна, държавното управление и Народното събрание, което посредством своя ръководител Цвета Караянчева изпрати особено писмо до Венецианската комисия, че се приготвят промени в конституцията, които да подсигуряват на българските жители, че ще има още по-голяма самостоятелност в правосъдната система. Това е една от тематиките, които е приветствана в отчета на Европейска комисия ", сподели депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя посочи, че разбор показвал, че България е една от страните, които подхващат най-своевременни и съответни ограничения за осъществяване на отправените рекомендации за битка с корупцията.

Тези отчети ще са годишни и целят да не се започват наказателни процедури, посочи евродепутатът Емил Радев. Той изясни, че са показни някои дефекти на системата и способи по какъв начин да се поправят. "Подобни отчети са с ясни критерии и са идентични за всички страни членки, доста от тях,може да не са удовлетворени, цялостна рецензия виждаме в целия Европейски Съюз, справедлив е отчетът и е позитивен за страната ни ", добави Радев и продължи - "Има няколко съществени тематики, може би отчетността на основния прокурор. В отчета се споделя, че България удостоверява непоколебимото си желание да извърши решението "Колеви ", като е поела пред Европейска комисия ангажимент да инициира процедура за условие на експертно мнение от Венецианската комисия в продължение на промените в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт в сходство с концесионната рамка. "

Той уточни, че Европейска комисия установи нормативната уредба на българското законодателство, която подсигурява свободата на словото. Има рецензия обаче, че не всички медии са с ясни притежатели, като рекомендацията е този факт да се почисти и да станат ясни кои са те, сподели още евродепутатът.

"В подтекста за съдействие с Европейска комисия са създадени и промени в конституцията на България, които се стиковат с Венецианската комисия и ГРЕКО. Европейска комисия ни приканва да продължим по пътя си и следствието на корупцията по високите етажи на властта. Трябва да вървим по пътя по затвърждаване на върховенството на закона в страната. Оценката за България е позитивна и ние би трябвало да следваме рамката на Европейска комисия за върховенството на закона ", заключи Емил Радев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР