От фирмите на Държавна сигурност-ДС „Инко“ и „Кинтекс“ до хазартната

...
От фирмите на Държавна сигурност-ДС „Инко“ и „Кинтекс“ до хазартната
Коментари Харесай

Кой е Георги Попов, дясната ръка на Васил Божков?

От компаниите на Държавна сигурност-ДС „ Инко “ и „ Кинтекс “ до хазартната империя на Васил Божков-Черепа. Това е късата биография на Георги Попов, дясната ръка на Божков, който би трябвало да бъде докаран с белезници в София до дни. Както Breaking.bg писа съд в ОАЕ е решил да удовлетвори настояването на българските управляващи Попов да бъде екстрадиран у нас.

Той и боса му Васил Божков бяха арестувани на 31 януари 2020 година в столицата на Обединените арабски емирства-Абу Даби. Но след намесата на представители на съветските спецслужби бяха освободени. И се откриха в Дубай. От там Черепа организираше и финансираше „ революцията “ и митингите у нас. Както и приготвяше партията си „ Българско лято “.

Новината, че той е бил посетен от съветски жители, които са се застъпили за освобождението му, бе разгласена в сряда (12 февруари 2020 г.), а ден по-късно в свое следствие ТВ ”Европа” оповести, че тази среща по неофициална информация е била уредена от формалния притежател на футболен клуб „ Левски “ и апетитен за дясна ръка на Божков – предприемача Георги Попов.

Попов е договорил съветски жители да се застъпят за Божков пред управляващите ОАЕ.

Георги Попов стана прочут откакто закупи 87% от акциите на ФК „ Левски “, като прокурист и доверено лице на Черепа.

Попов е някогашен конфиденциален помощник на отдел 05 на Управлението за научно-техническото разузнаване към Първо основно ръководство на Държавна сигурност от 1988 година под псевдонима „ КИТИН”.

Неговата принадлежност към Държавна сигурност е открита и оповестена за първи път от Комисията по досиетата през 2013 година при инспекцията на контролните и надзорните органи на „ Централна кооперативна банка “ АД.

Георги Попов е тестван в качеството си на член на Надзорния съвет в интервала 2002-2003 година През 2017 година Комисията го осветява и в качеството му на член на Съвета на шефовете на капиталово сдружение „ Реал финанс” АД (1999-2002).

През същата година Комисията го осветява и в качеството му на член на Съвета на шефовете на българска федерация Джудо (199-2002).

Връзките на Георги Попов с съветските служби датират още от времето на социализма.

От 1983 година до 1987 година той работи като експерт в „ Индустриално коопериране (подразделение към УНТР) “ – едно от държавните сдружения за прикритие на активността на Научно-техническото разузнаване.

От края на 1987 година е на работа в държавната оръжейна компания „ Кинтекс “ като експерт вносна дирекция, където е построил положителни контакти и закалка за идния интервал на прехода.

За конфиденциален помощник на Управление „ Научно-техническо разузнаване” (УНТР) в Първо основно ръководство на Държавна сигурност той е вербуван от майор Йото Йотов през 1988 година

От март 1989 година е притеглен в Управление „Научно-техническо разузнаване" за действен служащ на публични начала. Незабавно е включен в една от най-секретните и под директния надзор на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) стратегия за заобикаляне на западното ембарго против страните от Източния блок – тази за доставката на ембаргово съоръжение в региона на електрониката, военната и специфичната техника.

Секретен помощник „ КИТИН “ е взел участие интензивно в оперативната активност на резидентурната група на УНТР-ПГУ-ДС в Търговско предприятие „ Кинтекс “, заяви уеб сайтът desebg.com.

Присъствал е на срещи с изключително значими сътрудници с псевдоними „ ВАЦЕК “ и „ ПЕЛИНОВ “, работи независимо с предадената му връзка Алън Симънс. Тримата се занимават главно с доставката през австрийски и швейцарски компании на ембаргова електроника и съоръжение за Съветския съюз.

През април 1991 година е свален от действен доклад от Националната разследваща работа, приемник на ПГУ-ДС и минава в частния бранш.

За пръв път Георги Попов получава медийно внимание през 2000 година, когато купува посредством „ Йорсет Холдингс (България) ЕООД – активите на банкрутиралата „ Първа частна банка “, чийто шефове, измежду които Венцислав Йосифов и Валентин Моллов също са сътрудници на Държавна сигурност.

Според Търговския указател, името на Георги Попов попада в 42 компании, осем от които са прекъснати, т.е. не съществуват. Повечето от останалите сдружения са свързани с хазартния бизнес на Васил Божков. Според неофициална информация точно благодарение на Георги Попов Божков съумява да придобие от грузинското държавно управление и 25 % от акциите на националната лотария в страната.

Преди обвързаността му с Божков да се трансформира във факт, Попов е измежду най-приближените хора на различен известен български олигарх – Христо Ковачки.

След кариерата на Георги Попов (известен измежду своите познати като „ Джордж “) в държавни сдружения, той е синдик на „ Първа частна банка “, а по-късно се ориентира напълно в развиването на личен бизнес, участвайки в друго качество в десетки търговски сдружения с хетерогенен предмет на активност, в част от които е в съдружничество с съветски жители. Причината за избор на сходни сътрудници е една: положителните контакти и обвързаността на някогашния помощник на Първо главно управление (на ДС) с Руската федерация и жители на страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, написа desebg.com.

„ Китин “ се оказа „ тайният очевидец “ на Божков, за който Черепа подгряваше дълго време по време на митингите предходната година. Божков обещаваше „ тайният очевидец “ да опише страшни обстоятелства за корупция на най-високо равнище. Бе прокламиран като „ Свидетелят, който не могат да накарат да замълчи “

На 7 юли 2020 г излезе видеото с „ Китин “. Попов описа по какъв начин си говорили с Божков в офиса му и той внезапно споделил, че би трябвало да отиде при „ Влади “. Двамата тъпчели в облеклата си пачки от по 500 евро и тръгвали към Министерство на финансите. Там влизал Божков, а Попов чакал в колата. Божков се прибирал без пачки, а единствено с пура.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР