От Фейсбук профила на д-р Стефан МитевМъж разказва как е

...
От Фейсбук профила на д-р Стефан МитевМъж разказва как е
Коментари Харесай

Мъж разказва как е загубил съпругата си след „рутинна операция“, лекари игнорирали медицинските сестри, които знаели как да помогнат

От Facebook профила на доктор Стефан Митев

Мъж споделя по какъв начин е изгубил брачната половинка си след " рутинна интервенция ". Жената е била като цяло здрава, само че е страдала от време на време от проблеми със синусите. Препоръчана е интервенция, на която тя се съгласява. Съпругът закарва жена си в болничното заведение и отива на пазар с децата. Малко по-късно получава позвъняване, че при въвеждането в упойка е настъпил проблем. Пациентът е спрял да диша и кислородната сатурация е спаднала до доста ниски равнища за дълго време. Образно проучване демонстрира тежки исхемични увреждания на мозъка. Нищо не може да бъде направено. След в детайли разискване с лекарите мъжът се съгласява за прекъсване на животоподдържащите ограничения и брачната половинка му умира след няколко дни.

Клипът с тази история бе показан по време на голям конгрес по гастроентерология, който се организира сега в Копенхаген. Закупил съм онлайн достъп до него и жадно гълтам всички лекции. Времето е лимитирано и би трябвало да виждам на двойна скорост. Може би ще се зачудите какво общо има историята с конгрес по гастроентерология. Може би е предизвестие за предотвратимите неточности в медицината? Или за неизменимия риск при всяка операция? Но не, историята бе разказана в лекция за здравната подчиненост. Оказва се, че по време на трагичния случай няколко медицински сестри незабавно са разбрали какво се случва и са предложили евентуално животоспасяващи дейности. Лекарите са ги пренебрегнали. Не са желали да чуят тяхното мнение, тъй като (предполагаемо) схващат повече. Крайният резултат е скръбен.

Лекарят оператор е имал над 30 години опит в специалността си. Анестезиологът се е считал за специалист при сложни интубации. Но те са изгубили надзор върху обстановката и не са желали съвет или помощ от близките. Смятали са, че ще се оправят сами и са сбъркали. Описаният феномен е постоянно срещан, изключително у нас. Медицинските феодали се считат за непогрешими и разбиращи от всичко. Тяхната дума е закон и не обичат да им се опонира. Смятат, че останалите не са толкоз положителни като тях и не биха ги изслушали даже в сериозни обстановки. Медицинската подчиненост е непоклатима и никакви старания, познания или умения не могат да трансформират държанието на феодалите. Добре е да сте осведомени с този факт, когато търсите " светила ", тъй като смятате, че те схващат най-вече.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР