От Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) с позиция за

...
От Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) с позиция за
Коментари Харесай

Европейският център за транспортни политики: Не приемаме да взимат главата на Щерионов за случая с хеликоптера над "Градина"

От Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) с позиция за случая с хеликоптера, който прелетя над туристи над къмпинг " Градина " тази събота.

" ЕЦТП и нашите специалисти от бранш " Авиация " не одобряват решението на Министерството на превоза и известията да отнеме лиценза и да опетни името на водачи и компании с опит единствено въз основата на клипове, публикувани в обществените мрежи. Не одобряваме и считаме за безогледно решението на МТС да уволни шефа на ГДГВА поради това, че хипотетично е било допустимо да възникне случай ", гласи мнението на специалистите.

Припомняме, че основният шеф на " Гражданска въздухоплавателна администрация " Христо Щерионов ще бъде освободен от поста. Решението заяви министърът на превоза Георги Гвоздейков.

" Авиационният бранш е един от най-контролираните, респективно най-безопасните типове превоз. Убедени сме, че българските водачи и екипажи са добре подготвени, с висок морал и потвърден в интернационален проект професионализъм.
Не имаме вяра, че с отстраняването на шефа на ГДГВА проблемите в бранш " Авиация " ще бъдат позволени. Не разбираме и изрично се противопоставяме против отстраняването на господин Щерионов от поста му на шеф на ГДВГВА с претекст, че вероятно е можело да възникне случай ", обосновават се от ЕЦТП.

Вижте цялата позицията на ЕЦТП, оповестена без редакторска интервенция:

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) и нашите специалисти от бранш " Авиация " не одобряват решението на Министерството на превоза и известията да отнеме лиценза и да опетни името на водачи и компании с опит единствено въз основата на клипове, публикувани в обществените мрежи. Не одобряваме и считаме за безогледно решението на МТС да уволни шефа на ГДГВА поради това, че хипотетично е било допустимо да възникне случай.

Наша инспекция сподели, че летателното средство, което е направило полета, е отговаряло на всички правила и правила в Република България и Европейски Съюз. В същото време водачът е бил задоволително дипломиран и квалифициран, с цел да извърши сходен полет.

Екипът, извършил привидно рисковите дейности от борда на хеликоптера, е бил от подготвени каскадьори. Не одобряваме въз основата на злословия и клипове да се очерня името на потвърдени експерти, без въобще да се потърси тяхната позиция или най-малкото да се организира обективно, почтено и всеобхватно следствие на обстоятелствата и събитията и тогава да се подхващат дейности.

Авиационният бранш е един от най-контролираните, респективно най-безопасните типове превоз. Убедени сме, че българските водачи и екипажи са добре подготвени, с висок морал и потвърден в интернационален проект професионализъм.
Не имаме вяра, че с отстраняването на шефа на ГДГВА проблемите в бранш " Авиация " ще бъдат позволени. Не разбираме и изрично се противопоставяме против отстраняването на господин Щерионов от поста му на шеф на ГДВГВА с претекст, че вероятно е можело да възникне случай.

Считаме, че в случай че това е годен мотив за отстраняването на потвърдил се специалист, то затова след всяко пътнотранспортно произшествие следва ръководителят на АПИ или шефът на ГДНП неотложно да бъдат отстранявани, тъй като са позволили възникването на случай, а в съответния случай става дума за хипотетичната опция за възникването на подобен.
Хеликоптерът е регистриран при авиационния оператор „ Авиотряд Варна “, същите извършват полети от летище Балчик, което е под контрола на " Летище София " ЕАД – държавния летищен оператор. " Авиотряд Варна " работи по стратегии на Европейски Съюз повече от 10 години, извършва полети в Гърция и Турция и има висок професионален престиж.

Припомняме също, че в авацията е годно златното предписание, че постоянно капитанът взима последното решение за всяко деяние по време на полет.

Считаме, че на процедура няма нарушаване на член 143 от ЗГВ и това са обстоятелства, които може да се ревизират, в случай че беше направено обективно, всеобхватно и почтено следствие. Което би следвало да се извърши.

Смятаме, че доста по-сериозни причини за отстраняването на шефа на ГДГВА би било това, че при неговото ръководство има произшествия с 13 починали, липсва надзор на дребната авиация, липсват и инспектори, които да управляват тази част от авиацията. Освен това е реалност, че в този момент отстраненият господин Щерионов е бил с лишен достъп до класифицирана информация.

В тази връзка ние задаваме въпроса не би ли следвало да се изиска оставката на шефа на държавното сдружение, преди да се подходи към отстраняването на шефа на ГДГВА?

Настояваме за отговор на въпроса кой печели от това без обективно следствие и без изясняване на цялата истина да бъдат опетнявани имената на специалисти? Също по този начин бихме желали да изясним и това кой посъветва министъра на превоза и известията да уволни шефа на ГДГВА въз основата на недоказани изказвания?

ЕЦТП не разясняваме дали е господин Щерионов да бъде отхвърлен или не, а единствено съответната причина мотив за отстраняването му. И го вършим, тъй като сме уверени, че страната би трябвало да ръководи не през фейсбук и да взима аргументирани, способени и правилни решения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР