От една страна, има протест на зърнопроизводителите, които реално се

...
От една страна, има протест на зърнопроизводителите, които реално се
Коментари Харесай

МОСКВА ПЛЯСКА: България иска мито за украински стоки

" От една страна, има митинг на зърнопроизводителите, които действително се оплакват от нелоялна конкуренция посредством вноса на продукция от Украйна. От друга страна, имаме непрекъснат разговор с Европейска комисия, както и с няколко други погранични страни, където проблемите са най-сериозни. От Брюксел са разбрали, че проблем има и дружно ще се откри общоевропейско решение ". Така министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов разяснява решението за възбрана на вноса на украинско зърно и някои артикули у нас, представен от Българска национална телевизия. 

Предложени са някои разновидности, договаря се още върху тях и упоритостта е във вторник да бъде взето трайно решение на срещата на министрите на земеделието от Европейски Съюз, посочи Стоянов и добави:

" Фокусът е в действителност върху решение, което да помогне и да реши казуса. Транзитът е значим за приграничните страни, тъй като в солидарността си с Украйна концепцията беше това да са коридори на солидарността, т.е. Украйна да може да изнася продукцията, което е доста значимо за нея и за нейната стопанска система, само че въпреки това, тази продукция остана в 4-5 пригранични страни, а не отиде към останалите. В момента страни от Европейски Съюз внасят същите артикули от Южна Америка, а тука пазара е засипан със стока ".

Логистиката не сработи добре, както и концепцията на тези коридори и по тази причина ще се работи върху това по-добре да действат директно, а освен стоките да остават в приграничните региони, тъй че те да отидат в страните, които в действителност имат потребност от тях, разясни министърът.

Според него, въвеждането на мито е една от опциите за решение на казуса, в случай че се реши на европейско равнище и се позволи на тези страни за съответни артикули. А множеството от тези артикули обаче са борсови и цената в последна сметка е борсова. Украинските производители не съблюдават същите европейски условия.

" Ако се вземе във вторник общоевропейско решение на въпроса, изрично условието на такова решение ще бъде всяка от страните да снеме всяка от възбраните, които едностранно е въвела. Дори тази възбрана у нас да не стартира да работи, ще изиграе своята роля като част от договарянията с Европейска комисия ", изясни Никола Стоянов.

На въпрос дали България ще се откаже от възбраната, в случай че във вторник не се стигне до общоевропейско решение, министърът беше безапелационен, че няма да се откажем и ще продължим да я вкарваме.

По думите му, казусът е сериозен и страдат българските аграрни производители. През последните месеци държавното управление поставя големи старания да се понижат цените на питателните артикули и въпреки всичко този импорт въздейства на това. Никола Стоянов е оптимист, че другата седмица ще има решение на казуса от Европейска комисия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР