От една година Турция се намира в дълбока икономическа и

...
От една година Турция се намира в дълбока икономическа и
Коментари Харесай

Защо Ердоган посегна и на Централната банка?

От една година Турция се намира в дълбока икономическа и валутна рецесия. Девалвацията на турската лира, достигаща 30%, се отразява зле на популацията, тъй като инфлацията неизбежно води до растеж на главните хранителни артикули. Но обстановката изправя пред съществени проблеми и турските компании: през днешния ден еврото и доларът са два пъти по-скъпи, в сравнение с преди три години, а това оскъпява и вноските по задграничните заеми. Резултатът: стопанската система се срутва, държавните задължения се усилват, безработицата е висока.

Всичко това е рисково за турския президент. Икономическата рецесия мощно накърни неговата известност. Но той си откри изкупителна жертва: турската Централна банка. Президентът Реджеп Тайип Ердоган и финансовият министър Берат Албайрак, който е негов шурей, оказват от месеци насам напън по отношение на банката и упорстват за понижаване на главния лихвен %. Актуалната позиция на икономистите обаче гласи, че ниските лихви единствено подтикват инфлацията. Ръководството на банката съумя в продължение на месеци да устои на натиска, задържайки водещата рента на 24% от септември 2018 насам. В последна сметка Ердоган и финансовият му министър се видяха принудени да изискат оставката на шефа на банката Мурат Четинкая. И тъй като той отхвърли да им се подчини, предходната събота бе уволнен, а на мястото му бе назначен досегашният му заместител Мурат Уйсал.

" Многократно му казвахме, че лихвите би трябвало да бъдат понижени. Повтаряхме, че в случай че падне главният лихвен %, ще падне и инфлацията. Той обаче не направи нужното ", гласят причините на Ердоган за освобождението на Четинкая.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР