От ДПС ще разкрием какви зависимости са имали партиите в

...
От ДПС ще разкрием какви зависимости са имали партиите в
Коментари Харесай

ДПС се закани да разкрие зависимостите на партиите в годините, когато не са им стигали субсидиите

От Движение за права и свободи ще разкрием какви зависимости са имали партиите в годините, когато не са получавали задоволително държавна дотация и публично финансиране, сподели през днешния ден в предаването " Референдум " по Българска национална телевизия депутатът от придвижването и зам.-председател на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Той разясни, че ще бъдат извадени и зависимостите и на самото Движение за права и свободи. " Нека да види обществото какво коства безплатният обяд ", добави Цонев. Дебатът в " Рефендум ", в който участваха представители на всички парламентарно показани партии, се състоя ден преди в Народното събрание да стартира спор за дотацията за партиите.

През предходната седмица Бойко Борисов за повторно предложи дотацията да е 1 лев за получен глас, при 11 лв. в този момент. Това е втори опит за въвеждане на дотация един лев.

След акция, проведена от " Шоуто на Слави ", през май 2017 година ГЕРБ приготви такова предложение и го внесе за гласоподаване в националното заседание. През ноември същата година, обаче понижението на дотацията не мина през Народното събрание. Така всички партии, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, продължиха да получават по 11 лв. на глас

Сега тематиката още веднъж беше повдигната от същото предаване, което заяви, че през 2018 година политическите обединения са получавали не по 11 лв., а по 13.23 лв. на получен на изборите глас. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови недостатъци, а Българска социалистическа партия съобщи, че ще желае оставката му.

Пари против услуги

Йордан Цонев през днешния ден напомни, че през 2001 година е въведена дотацията от 1 лв., през 2004 година тя е станала 1% от Минималната работна заплата, или 1.50 лв. почти. Цонев сподели още, че до 2006 година, когато дотацията става 6 лв., партиите са се издържали от частно финансиране.

В отговор на въпрос, той изясни, че тогава партиите са се издържали с пари на икономическите субекти, " на които след това вършиш някаква работа ". " От 2006 година нито едно лице не може да прави подаяние на политическа партия и зависимостите стопираха. Въведохме възбраната, тъй като тази дотация към този момент беше задоволителна ", добави депутатът.

Той акцентира на няколко пъти, че като се махне дотацията или тя се понижи до желаните от ръководещите равнища, механизмът за финансиране на партиите ще е посредством лобизъм. " С 1 лев и 5 лв. не може, дотацията би трябвало да е най-малко 10 лв. ", сподели Цонев.

В предаването беше показано и изследване на " Алфа рисърч " по поръчка на " Референдум " като на въпрос какъв брой лв. би трябвало да е дотацията, в случай че е по-малко от 11 лв. на извоюван глас, междинната сума е 3.6 лв..

Като цяло 3.1% от интервюираните са на мнение, че размерът би трябвало да остане както в този момент – 11 лв., а 62.2 на 100 считат, че сумата би трябвало да е по-малка. 33.3% нямат мнение, а 1.3 на 100 мислят, че партиите въобще не би трябвало да получават пари от страната.

На въпрос по какъв начин ще се отрази на партиите намаляването на дотациите, 38.5% мислят, че това ще докара до възстановяване на работата им, а съгласно 55.3 на 100 не чакат да има смяна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР