От доста време учените обръщат внимание на вредите, които може

...
От доста време учените обръщат внимание на вредите, които може
Коментари Харесай

Кофеинът ни помага да запазим спомените

От много време учените обръщат внимание на вредите, които може да аргументи кафето и по-точно кофеинът. Едно от последните проучвания демонстрира и позитивната страна на кофеина.

Според американски експерти кофеинът съумява да ускори умеенето ни да запаметяваме и да си припомняме най-малко 24 часа, след признатото количество.

Американски учени настояват, че с помощта на кофеина, потокът от мемоари, които остават в паметта, се ускорява. По този метод на по-късен стадий спомените могат да бъдат възобновени ясно.

В проучването са взели участие доброволци, които не одобряват постоянно питиета, които съдържат кофеин. Те са били разграничени на две обособени групи. Първо на участниците е предоставена задачата да запомнят поредност от няколко картини.

Пет минути по-късно експертите са дали на доброволците от едната група плацебо, а на останалите 200 мг кофеин, което е долу-горе количеството на една огромна чаша кафе. На другия ден задачата на участниците била да покажат какъв брой добре са запомнили картините от предходния ден.

Групата, на която учените са дали кофеин, са запомнили много повече елементи, в сравнение с хората от другата група, сочат резултатите. На този стадий, обаче, учените не са уверени какъв е този биомеханичен механизъм, който ускорява този развой.

 Кафе

Независимо, че кофеинът въздейства добре на паметта, не е добра концепция с него да се прекалява. Големите дози от него могат да ни основат доста здравословни проблеми, а също така и не са поръчител за по-ясни мемоари и по-добра памет.

Ако пиете чаша кафе в следобедните часове, може да съкратите съня си с цялостен час, сочат резултати от друго проучване. Ясно е, че колкото по-късно пием кофеинова напитка, толкоз по-трудно ще заспим. Изследването обаче акцентира, че сходни привички могат трайно да увредят пълноценния ни сън и да го понижат с цялостен час.

Доцентът по психиатрия и поведенчески невронауки в Университета Уейн Стейт (Детройт) и откривател в Изследователския център за нарушавания на съня Хенри Форд, лекар Кристофър Дрейк е провел проучване с 12 индивида.

Той е проучвал по какъв метод въздейства напитката на тези хора, за които било известно, че имат здрав модел за сън. В края на изследването, след събраните данни, учените откриват, че приемането на кофеин може да наруши съществено естествените модели на сън.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР